Изтичането на голямо количество класифицирани документи на министерството на отбраната

...
Изтичането на голямо количество класифицирани документи на министерството на отбраната
Коментари Харесай

Изтичането на класифицирана информация е сериозен риск за националната ни сигурност на САЩ

Изтичането на огромно количество класифицирани документи на министерството на защитата на Съединени американски щати се преглежда като нещо доста съществено и евентуалните рисове за националната сигурност се изследват, съобщи администрацията на Джо Байдън, съобщи ДПА.

Документите, които се появиха по-рано този месец в обществени мрежи, като Туитър и Дискорд, съдържат американски военни секрети по отношение на Украйна, Китай, Близкия изток и други чувствителни въпроси.

Министерството на защитата прави разбор, с цел да откри какви последствия за националната сигурност може да има от всичко това, а министерството на правораздаването води следствието за вероятно осъществено закононарушение, съобщи представителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби.

Според американски медии в документите има информация за оръжейните доставки за Украйна и за безпокойството по отношение на евентуалния дефицит на муниции за Киев. Има и информации, касаещи подготовката на украинските сили за плануваната контраатака.

" Ние гледаме на това доста, доста съществено. Няма никаква причина тези документи да са обществено притежание ", сподели Кърби.

Отношенията на Съединени американски щати със съдружниците им навлизат в рецесия след приключването на секретни документи на американското разузнаване, написа в заглавие в. " Политико ".

Служители в Лондон, Брюксел, Берлин, Дубай и Киев питат Вашингтон по какъв начин тази информация е изтекла в интернет.

Високопоставени представители на Съединени американски щати се надпреварват да успокояват разочарованите и комплицирани съдружници от Европа през Близкия изток до Киев след приключването на строго секретна информация за войната в Украйна и други световни проблеми.

След разпространението на новината за приключването на документите предходната седмица, високопоставени представители на разузнаването, Държавния департамент и Пентагона се свързаха с сътрудниците си, с цел да потушат безпокойството по отношение на публикуването на информацията, споделиха четирима чиновници - един американски, двама европейски и един член на алианса " Пет очи " - осведомени с тези диалози.

Единият от тях сподели, че членовете на " Пет очи " - разследващият алианс на Съединени американски щати, Канада, Англия, Австралия и Нова Зеландия - са поискали Вашингтон да ги осведоми по въпроса, само че към момента не са получили отговор всъщност.

Отделно са изпратени запитвания до Службата на шефа на националното разузнаване, Централно разузнавателно управление на САЩ и ФБР.

Междувременно чиновници в Лондон, Брюксел, Берлин, Дубай и Киев питат Вашингтон по какъв начин информацията се е озовала в интернет, кой е виновен за приключването и какво вършат Съединени американски щати, с цел да подсигуряват, че информацията е отстранена от обществените мрежи. Те също по този начин сложиха под въпрос дали държавното управление на Байдън подхваща стъпки за ограничение на разпространяването на бъдеща разследваща информация.

Вчера сутринта американски чиновници са споделили на съдружниците, че американското държавно управление проверява случая и към момента се пробва да разбере цялостния обсег на приключването, споделиха европейски чиновници, представени от " Политико ".

Украйна от дълго време се безпокои, че информацията, която споделя със Съединени американски щати, може да излезе нескрито. " Този случай сподели, че украинците са били безусловно прави за това “, сподели един от европейските чиновници, който като други изиска да остане неизвестен, с цел да приказва за сензитивното приключване. „ Сега американците са длъжници на украинците. Те би трябвало да се извинят и да ги компенсират ", добави служителят.

Пентагонът работи непрекъснато, с цел да открие източника на приключването на поверителни документи, написа в заглавие в. " Файненшъл таймс ".

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати е образувало наказателно дело за приключването на документите, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Американски чиновници в областта на защитата споделиха, че към момента се пробват да оценят мащаба на приключването на информация, и прибавиха, че множеството от документите наподобяват достоверни и покриват необятен кръг тематики, свързани най-много с съветската инвазия в Украйна, показва английското издание.

Вестникът привежда думите на представителя на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби, който сподели: " Не знаем кой стои зад това. Не знаем какви са претекстовете му... и не знаем какво още може да излезе на бял свят ". Освен за войната в Украйна измежду изтеклите документи са и такива, свързани с Китай, Иран, Южна Корея и Израел.

Близо 50 страници документи, видени от в. " Файненшъл таймс ", сочат също, че американското разузнаване черпи информация от съветски военни на високо ниво и може да получава от тях информация, която всекидневно да дава на Украйна.

Съединени американски щати се пробват да поправят връзките си с основни съдружници след разкритията, че Вашингтон е шпионирал някои от тях, написа в заглавие в. " Гардиън ".

Американският министър на защитата Лойд Остин беседва с южнокорейския си сътрудник след разкрития, че Съединени американски щати са шпионирали вътрешни полемики в Сеул, свързани с оръжейни доставки.

Разкриването на строго секретните материали съставлява най-сериозния удар против системата за национална сигурност на Вашингтон от доста години насам, като включва детайлности за неналичието на муниции в Украйна и методите на Съединени американски щати за събиране на разследваща информация, употребявани против Русия, отбелязва английското издание.

Египет скрито е възнамерявал да достави на Русия ракети, сочат изтеклите документи на разузнаването на Съединени американски щати, написа в заглавие в. " Вашингтон пост ".

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси е възнамерявал през февруари страната му да създаде 40 000 ракети за Русия и е инструктирал чиновниците си да държат това в загадка, с цел да " се избегнат проблеми със Запада ".

Част от строго конфиденциален документ с дата 17 февруари обобщава хипотетични диалози сред Ас Сиси и висши египетски военни и също по този начин загатва проекти за доставка на Русия на артилерийски снаряди и барут. Според документа Ас Сиси инструктира чиновниците да пазят производството и доставката на ракетите в загадка, " с цел да се избегнат проблеми със Запада ", показва американското издание.

В отговор на въпроси за документа и достоверността на диалозите, които разказва, дипломат Ахмед Абу Зейд, представител на египетското външно министерство, сподели, че " позицията на Египет през цялото време се основава на невмешателство в спора в Украйна и ангажимент да се поддържа равно разстояние и от двете страни ", като в същото време удостовери поддръжката на Египет за Устава на Организация на обединените нации и интернационалното право според резолюциите на Общото заседание на Организация на обединените нации.

" Продължаваме да призоваваме двете страни да прекратят враждебните дейности и да реализират политическо решение посредством договаряния “, съобщи той.

Представител на държавното управление на Съединени американски щати, говорейки при изискване да остане неизвестен, с цел да се изкаже по деликатната тематика, уточни: " Не сме осведомени с осъществяването на този проект. "

" Не сме виждали (обаче) това да се случва ", добави той, визирайки хипотетичните проекти на Египет да доставя Русия с муниции.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР