Изтекоха чатове на милиардера със свои приближени, в които се

...
Изтекоха чатове на милиардера със свои приближени, в които се
Коментари Харесай

Илон Мъск закупи Туитър – ето какво предстои за обожаваната от крайните либерали социална мрежа

" Изтекоха " чатове на милиардера със свои доближени, в които се разказва съвсем цялостния проект за смяна на платформата

Милиардерът Илон Мъск, който преди дни , най-сетне закупи обществената мрежа Туитър. При истинската контрактувана сред него и борда на шефове цена от 54.20$ за акция, южноафриканецът е новият притежател на една от най-тежко подложените на критика обществени мрежи, станала известна през годините с крайната цензура и клонящи към извънредно леви политически убеждения консуматори, които не толерират непознато мнение.

Това обаче наподобява ще се промени под новото управление. Туитър евентуално ще бъде видоизменен по облик и сходство на Мъск, който е доказвал неведнъж, че поддържа цялостната независимост на словото. Такава до момента в социалката нямаше до толкоз, че настоящият тогава президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп бе блокиран от Туитър, до момента в който тогавашният лидер на „ Ислямска страна ”, както и водачът на Иран бяха оставени да разгласяват своите послания.

Какво тъкмо счита да направи Мъск?

Ако съдим от комфортно „ изтеклите ” чатове на милиардера със свои доближени в самия Туитър, предстоят съществени промени.

Мъск има вяра в свободата на словото. В диалог с изпълнителния шеф на Valor, той споделя: „ Съединени американски щати одобриха закон, който не разрешава съветската телевизия RT и няколко други медии от РФ. Аз намирам новините им за много занимателни. Много нелепости има, само че и някои доста годни гледни точки ”.

В диалог с някогашната си брачна половинка Талула Джейн Райли той се съгласява с нейното предложение: „ Просто купи Туитър и го направи напълно свободен... или го изтрий ”.

В различен чат с бизнесмена Джон Лонсдейл Мъск дискутира желанието си да направи логаритъмът зад Туитър “open source ” – сорс кода на уеб страницата да бъде транспарантен за всички консуматори. Защото „...това, което имаме в този момент, е скрита корупция ”, споделя милиардерът.

Малко откакто стана ясно, че Илон Мъск е купил огромна част от акциите на Туитър през април, Джон Лонсдейл споделя: „ Обзалагам се, че бордът въобще не получава вести за това каква действително е цензурата и решенията, свързани с нея, както и дребните Кабали, които се образуват вътре – левичарчетата в борда желаят да могат да отхвърлят безапелационно ”.

От диалог с създателя на Туитър Джак Дорси излиза наяве, че той е склонен, че логаритъмът на социалката би трябвало да е отворен, само че без да има реклами. Защото другояче ще има повърхнина, по която държавни управления и рекламни организации ще могат да управляват потока от информация. „ Ако зад Туитър има централизиран игра, ще бъде нападнат. Не е комплицирано, би трябвало просто да се направи вярно, с цел да може да устои на това, което се случи с Туитър ”, споделя той, загатвайки за нов план. „ Струва си както се опита Туитър да вкара в вярна посока, по този начин и да се направи нещо ново и децентрализирано ”, склонен е Мъск.

На малко – проектът на Илон Мъск, който към момента се заформя включва няколко стъпки, с които ненавижданата от всичко друго с изключение на крайни либерали обществена мрежа, да „ влезе в пътя ”.

Първо сорс кода ѝ би трябвало да стане отворен, което значи, че ще бъде забележим за всички. Второ разпоредбите за приложимост, които сега са стотици страници (Terms of Service) да бъдат сведени до няколко реда – не разрешава се: Използването на мрежата за спам и измами; За промотиране на насилие; За незаконна порнография. Трето – Туитър се трансформира в място, гарантиращо свободата на словото; Четвърто – Туитър става устойчив на офанзиви против свободата на словото. Това става с въвеждането на децентрализирани новаторски системи в бекенда на платформата и отварянето им към потребителите, както и отварянето на всички API-та. Пето – основаване на самобитен „ пазар ” за логаритми – в случай че не ви харесва този, използвайте различен.

Иначе казано – има късмет в близкото бъдеще Туитър, под управлението на Илон Мъск, да се трансформира в първата децентрализирана обществена мрежа, употребяваща съвсем цялата функционалност на Уеб 3.0, където се обменят криптовалути в замяна на свободна информация и нулева цензура. Ако това стане, образът на интернета, какъвто го познаваме в този момент и който от десетилетие е напълно основан на обществени мрежи, крадящи информация от потребителите си за реклами, ще бъде радикално изменен.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР