Изтече срокът, който новите власти на бунтовния Нигер дадоха на

...
Изтече срокът, който новите власти на бунтовния Нигер дадоха на
Коментари Харесай

Не гарантираме безопасността: Нигер обяви голяма африканска война?

Изтече срокът, който новите управляващи на бунтовния Нигер дадоха на Париж, френският контингент да напусне страната. Макрон зае поза, за оскърбление на външното си министерство, което загатна, че там не ги чака нищо положително. Африка е камина, която е прегряла през годините на колонизация и грабежи и е на път да експлодира.

Нигер не е в положение да отвърне на Франция, само че има друга страна в Африка, която е подготвена да даде мощна помощ. Прочетете детайлностите в материала на Цариград.

Съд в Нигер подреди експулсирането на френския дипломат Силвен Ит от страната. Дипломатическата му карта и виза са анулирани:

" Ръководителят на френската дипломатическа задача към този момент няма привилегиите и имунитета, дължащи се на статута му ", оповестиха от вътрешното министерство на Нигер.

И допълниха, че в този момент шефът на френското посолство и брачната половинка му са незаконно в страната.

1500 френски бойци са ситуирани в Нигер. Те са оборудвани с тежко оръжие. Във военновъздушната база в столицата Ниамей има военни самолети и атакуващи БЛА.

Други 1000 френски изтребители са ситуирани в прилежащ Чад, откъдето неотдавна излетя боен аероплан, който наруши въздушното пространство на Нигер.

Последно във френската военна база в Ниамей се събраха хиляди нигерски жители. Демонстрации има и край френското посолство, жителите упорстват посланикът да се махне от страната. В ръцете им са плакати: „ Франция би трябвало да си отиде “.

Ukrainian ground forces/Globallookpress

Отказ на Итте

Но дипломат Силвен Ите отхвърля да напусне страната и да се срещне с бунтовниците, които поеха властта в Нигер на 9 август. А френският президент Еманюел Макрон сподели, че приветства посланика.

Така Париж налива още масло в огъня. В последна сметка е явно, че отводът на Итте ще докара до ескалация.

Протестиращите заплашиха да щурмуват постройката на дипломатическата задача, в случай че френският дипломат не напусне страната. Това от своя страна може да предизвика Париж да отмъсти.

Френският външен министър Катрин Колона сподели пред вестник Monde:

" Френските военни в Нигер, заради неналичието на съдействие с нигерските войски, в действителност към този момент не могат да извършват задачата си. "

В същото време тя показва убеденост в способността на Итте да продължи работата си в африканската страна. А изявлението й звучи меко казано рисково:

" Не сме длъжни да се подчиняваме на настояванията на министър, който няма легитимност нито за страните от района, нито за Африканския съюз, нито за Организация на обединените нации, нито за Франция. "

" Това изяснява обстоятелството, че резервираме нашия дипломат на поста. Ние сме уверени, че той може умерено да устои на натиска на бунтовниците ", съобщи тя.

Kay Nietfeld/Globallookpress

Война посредством прокси

Междувременно напрежението продължава да пораства. Ал Джазира, базирайки се на източници, сподели:

" Военните елементи на Нигер се насочиха към френската военна база. И ще гледат френските военни, които са там. "

Грубо казано, няма да им дадат да си подадат носа, в случай че решат да нападат.

Макрон сподели предходната седмица, че Париж е подготвен да поддържа военната активност на ECOWAS в Нигер. Много специалисти са склонни да имат вяра, че Франция няма да влезе в директна борба, а ще се ограничи до съвещания, разузнаване и въздушна поддръжка.

И главната тежест за осъществяване на бойни задания ще падне върху Нигерия, която има най-голямата (около 150 хиляди души) и боеспособна войска измежду страните от ECOWAS.

И по този начин, по време на нахлуването на Северноатлантическия алианс в Либия през 2011 година Франция взе участие с 4,5 хиляди бойци. Но най-много те бяха представители на въздушно-космическите сили и флота.

Армията на Нигерия се счита за най-боеспособна в Африка при плътното подпомагане на западните инструктори. Soldiersmediacenter/Globallookpress

Как ще се бият французите?

Въз основа на гореизложеното може да се допусна, че в териториалните води могат да се появят до три десантни кораба от клас " Мистрал " и флагманът на френския флот - самолетоносачът " Шарл де Гол ", който може да побере до 30 изтребителя " Рафал-М " на Нигерия.

Също по този начин Париж може да употребява за удари многоцелевата подводница Suffren с крилати ракети MdCN с обхват до 1400 км. Това ще разреши на френските военни да нанасят удари по цели в Ниамей от водите на Гвинейския залив. Но…

Мнение 1: „ Франция въпреки всичко ще загуби “

Публицистът, политическият наблюдаващ Владимир Головашин в изявление за сътрудник на Цариград означи, че ситуацията на французите в Нигер, както споделиха по едно време, е „ по-лошо от това на губернатора “. Тоест неуместно и безнадеждно, макар че се изпращат тъкмо до изхода в прав текст.

Силвен Итте отхвърля да напусне страната. Защо?

- Смисълът от престоя на френския дипломат в Ниамей след отдръпването на агремана (съгласието на една страна за работа на непрекъснат представител на друга страна) клони към нула - той няма пълномощия в страната.

Все още е неразбираема обстановката с военната база, където хиляди и половина френски военни са подготвени да държат защитата. Френският външен министър Катрин Колона споделя в прав текст:

Френската войска, заради неналичието на съдействие с нигерийските войски, не може да извърши задачата си. Тя споделя това в действителност на Макрон, който показва цялостно недоумение какво да прави в тази обстановка.

Народът на Нигер вика: " Окупатори, махайте се отсам! " Но ръководителят на Франция включи режима „ Аз съм в къщата, не виждам нищо, дано всичко да се позволи по някакъв метод “. Няма да се разтвори.

Но какво ще стане, в случай че Париж реши да предприеме военни ограничения? “

- Позицията на Петата република е да не признае свалянето на президента Базум и новото управление на Нигер. И макар че отричането на очевидното се отнася до психологични болести, ние няма да се изкачим в дивата природа на психиатрията.

С елементарни думи, каймата към този момент не може да се трансформира назад в краве. Ако по някакво знамение французите съумеят да върнат Базум на президентския пост, това няма да помогне на Париж. Омразата на нигерците към Франция е прекомерно огромна.

Няма какво да се направи по въпроса. Черният континент излиза от въздействието на Европа, наред с други неща, тъй като Европа престава да бъде насочна точка даже за Африка.

Не може да се надяваме, че в спора ще взе участие единствено Франция. В Нигер има и други страни със свои ползи. Например Германия, която има авиобаза. Фото Michael Kappeler/Globallookpress

Становище 2: „ Франция се нуждае от спор “

Без огромно навлизане в Нигер, военните на Петата република ще би трябвало да изоставен, тъкмо както напуснаха Мали.

И сходно развиване на събитията единствено ще форсира резултата на доминото, който поредно унищожава въздействието на Париж в неговите някогашни африкански колонии. Следващият му стадий беше неотдавнашният прелом в Габон, за който Цариград писа в детайли.

Политическият анализатор, публицистът Юрий Голуб в коментар за Цариград означи, че Франция към този момент не има намерение да се помири с сходен сюжет.

А желанието да резервира своя дипломат и боен контингент в Нигер има една цел: да предизвика новото държавно управление на страната към спор. Това ще бъде последният мотив против неговото признание и ще послужи като сериозна причина за започване на инвазия.

" Едва ли си коства да се чака, че Франция ще вкара забележителен сухопътен контингент в страната - силите на ECOWAS са задоволителни за това: преди всичко Нигерия и Кот д`Ивоар ", съобщи Голбу.

" Но французите са изцяло способни да употребяват своите военновъздушни сили, както в миналото направиха в Либия. Разбира се, при такова развиване на събитията въоръжените сили на Нигер, даже с поддръжката на съдружници от Мали и Буркина Фасо, няма да могат да устоят дълго време ", добави той.

" Но в това време не може да се каже, че евентуалните съседи-агресори са решени, тъй като даже при сполучливото разполагане на войски обстановката е изпълнена с нескончаем партизански спор ", споделя Юрий Голуб.

Какво от това?

Но не всичко е изгубено за Нигер. Алжир може да играе най-важната роля в противодействието на проектите на агресорите. Ето за какво той толкоз интензивно построява дипломатически старания за попречване на огромна война. Неговата позиция може да бъде решаваща.

Така Алжир предложи самодейност за определяне на временен интервал в Нигер. Очаква се това да отнеме шест месеца и да се извърши под контрола на гражданските управляващи за разрешаване на рецесията.

Алжир е подготвен да посредничи за дипломатическо споразумяване на спора. Това положение на Северна Африка е от огромно значение за образуването на многополюсен свят, защото е концентрирало в ръцете си големи ресурси от природен газ и огромни ресурси от нефт.

Освен това алжирците са едни от главните купувачи на съветско оръжие. Алжир е значим контраст на експанзионистичните опити на Франция на африканския континент.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР