Изтече ли мандатът на конституционен орган правомощията му се прекратяват.

...
Изтече ли мандатът на конституционен орган правомощията му се прекратяват.
Коментари Харесай

Радев: Конституцията забранява съдебните инспектори да останат на поста си след края на мандата им

Изтече ли мандатът на парламентарен орган пълномощията му се приключват. Конституцията категорично не разрешава членовете на Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС) да бъдат избирани за два поредни мандата. Ако се одобри, че защото Народното събрание не избира нов състав, „ старите “ инспектори не престават да упражняват пълномощията си и след края на първия си мандат, това значи, че те де факто извършват два поредни мандата, което е категорично неразрешено, освен това не без причина.

Това декларира президентът Румен Радев в мнение () до Конституционния съд (КС), написа

Както е известно, Пленумът на Върховния административен съд (ВАС) изиска Конституционен съд да разтълкува главния закон, поради казуса с изтеклия преди повече от две години мандат на ИВСС и отхвърли на Народното събрание да избере нов състав. Върховните съдии сложиха два въпроса – първият е дали с приключването на мандата пълномощията на органа се приключват, а в торият – дали е възможно ли е ИВСС да прекрати активността си за неопределен срок, защото е с изминал мандат, а Народното събрание не извършва задължението си да избере нов състав (повече за настояването на Върховен административен съд виж тук).

На първия въпрос президентът дава отговор изрично, че приключването на периода на мандата на парламентарен орган води до прекратяването на пълномощията му.

Той акцентира, че Конституцията категорично не разрешава основният правосъден контрольор и инспекторите при ИВСС да бъдат избирани за два поредни мандата, а оставането им след края на първия, значи де факто осъществяване на втори мандат. И по този начин стига до извода, че конституционният законодател е заложил разбирането, че с приключването на периодите, за които са определени, мандатът на инспекторите се приключва. Т.е. с приключването на мандата се приключват и пълномощията им.

„ Обратното би означавало обезсмисляне – както на периода, по този начин и на пълномощията “, акцентира Румен Радев. И декларира, че само законодателят може да реши дали да сътвори експлицитни разпореждания при какви случаи инспекторите не престават да извършват своите функционалности до избирането от Народното събрание на нов състав на ИВСС.

Макар това да не е предмет на делото пред Конституционен съд, президентът декларира и друго: „ Единствено съдилищата са способени да преценят правните последствия от актовете на органи, чиито личен състав е с изминал мандат. При съществуване на юридически спор, съдилищата го вземат решение, като ползват директно Конституцията и правилата на правото, съгласно съответните обстоятелства. Това е функционалност единствено на правосъдната власт. Преценката за правните последствия от обстоятелството на изтеклия мандат върху законосъобразността на съответен акт е част на съответно правосъдно произвеждане. Конституционният съд не би могъл да я изземе, даже и чрез най-силното му пълномощие – тълкувателното “.

Върховен административен съд обаче слага и въпроса дали е възможно конституционно открит орган да не действа, тъй като Народното събрание не е избрал негов нов състав.

Държавният глава стартира отговора си по този начин: „ Ако се одобри, че Конституцията търпи положения, в които органите, основани посредством нея, могат да преустановят функционалностите си за неопределен срок, то това би означавало, че Конституцията самоотрича държавния ред, който тя открива “.

Но по-късно въпреки всичко показва, че преустановяването на активността на конституционните органи може да разследване от фактическа неспособност той да реализира активността си, защото персоналният му състав не е запълнен.

„ Би могло да се поддържа, че в тези случаи преустановяването на действието на органите е форма на политическа отговорност по отношение на редовно бездействащия парламент, който в една народна власт би следвало да бъде притиснат от събитията, с цел да стартира съответните процедури по желание. Именно по тази причина правните последствия от актовете на органи с прекратени пълномощия не следва автоматизирано да засягат законосъобразността на техните актове, а да бъдат предмет на съответни правосъдни производства. Преустановяването на активността на орган заради бездействието на Народното събрание, не трябва и не може да бъде за сметка на правата и отговорностите на трети добросъвестни лица “, декларира президентът.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР