Изстрелването на ракетата “Рокот тази нощ бе проведено в 01:11

...
Изстрелването на ракетата “Рокот тази нощ бе проведено в 01:11
Коментари Харесай

УСПЕХ: Русия изстреля последната ракета с украински компютър Рокот!

Изстрелването на ракетата “Рокот ” тази нощ бе извършено в 01:11 ч. българско време. Роскосмос удостоверява, че ракетата и ускорителният блок “Бриз-КМ ” са сработили обикновено и че спътниците “Гонец-М ” са се отделили наред от горната степен.

Макар и сполучливо, изстрелването носи горчив привкус – това е последният полет на ракета “Рокот ” най-малко в обозримо бъдеще. “Рокот ” е оборудвана с украински компютър. След анексацията на Крим от Русия стана все по-трудно съветските експерти да си сътрудничат с украинските. Космическият специалист и притежател на уеб страницата Russianspaceweb.com Анатолий Зак оповестява, че с помощта на европейците, които имаха потребност от “Рокот ” за лични спътници (напр. “Сентинел ”) бяха получени лимитирани бройки компютри и аварийни елементи, само че руснаците нямаха по какъв начин да разчитат на същото за чисто съветските задачи.

Роскосмос оповестява, че понастоящем предприятието ГКНПЦ “Хруничев ” основава осъвременена версия на “Рокот ”, при която задграничните съставни елементи би трябвало да бъдат сменени с чисто съветски. Дали това ще се случи, следва да забележим. Новите разработки на руснаците постоянно са съпъствани от огромни компликации и отлагания. Не е нужно да подсещам, че след два тестови полета на новите ракети “Ангара ” през 2014-та към момента не сме станали очевидци на третия полет. “Ангара ” има тежкотоварен вид “Ангара А-5 ”, който би трябвало да размени “Протон ”, както и лекотоварен “Ангара А-1.2 ”, кадърен да поема полети от вида на тези на “Рокот ”. 

И до момента в който Русия през днешния ден се радва на безаварийна галактическа 2019-та година, следва да забележим дали идващите години също няма да са безаварийни по доста елементарна причина – неналичието на нови ракети, които да летят… 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР