Изслушването на шефът на КЕВР Иван Иванов в парламента се

...
Изслушването на шефът на КЕВР Иван Иванов в парламента се
Коментари Харесай

Дебатът за водата. Много обяснения, неясни цени

Изслушването на шефът на КЕВР Иван Иванов в Народното събрание се трансформира в следващата говорилня, в която едни си правеха пиар, други се оправдаваха.  

Иван Иванов, чиито мандат изтече и следва промяната му до седмици, се впусна да изяснява, че настояванията на ВИК сдруженията за по-високи цени ще се разискват в комисията идващите месеци. Тоест без него.

Мая Манолова, която изиска чуването, разгласи че се готви фрапантно повишаване на цените по гредове. Но след това стана ясно, че това увелиние занапред ще се взема решение от Комисията, а към този момент е предложение на сдруженията.

Тя още веднъж напомни, че е внесла прoмeни в Зaкoнa зa ВиК c цeл да се прoмени цeнообразуването нa вoдaтa.

Най-фрапиращото препоръчано нарастване е за Сливен - 127% в cрaвнeниe c цeнaтa прeз 2021 гoдинa.

Оказа се, че казусът с некачествената вода също е задоволително сериозен, само че за диференцирани цени на водата освен това състояние би трябвало смяна в закона.

Прекалено огромно нарастване на цените на ВиК услугите желаят ВиК операторите, само че това по никакъв метод не значи, че регулаторът ще утвърждава такива цени, каза Иван Иванов и посочи, че регулаторът ще излезе с решение в края на годината.

Мая Манолова от ПГ " Изправи се БГ!Ние идваме! " уточни, че от началото на идната година следва следващо фрапантно нарастване на цената на водата в цялата страна - приблизително за идната календарна година с към 30 %, а до края на идващия 5-годишен интервал - с до 127 %. Най-висока ще е бъде цената в област Сливен или най-малко такова е настояването на ВиК операторите, добави тя.

Това са цени, които само са препоръчани, само че както знаете в творбите на Николай Хайтов се споделя - едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го постигнеш. Ако се ревизират аналите на комисията за последните 5-6 години, ще се откри, че непрестанно Регулаторът лимитира такива несъразмерни претенции на ВИК операторите “, посочи Иван Иванов. По думите му до 30 юни водните сдружения са били длъжни да показват своите бизнес проекти.

Той увери депутатите, че членовете на Регулатора по предписание дефинират „ пределни цени “, което значи, че тази цена служи за отбрана на потребителите и ВИК операторът не може да подвига цената, както си реши.

Самият оператор може да понижи цената, само че това може да стане и посредством асоциацията на ВИК по маста. Иван Иванов акцентира, че в нея вземат участие Областният шеф и кметовете на общини, т.е. локалната власт, която също би трябвало да утвърди потребността от вероятно декларираните съществени капиталови действия от ВИК сдруженията. Според ръководителят на КЕВР подобен е и казусът в Сливен, където се желае нарастване на кубик вода от 2.38лв. на над 5 лева, само че това нямало да се утвърди от Регулатора, ангажира се Иван Иванов.

Относно водата в с. Брестовица, Пловдивско, където качеството ѝ е огромен проблем за популацията, ръководителят на КЕВР удостовери, че казусът не е индивидуален.

„ Има мощно утежняване на качеството на подавана вода. Може ли да бъде глобен операторът с внезапно понижаване на цената на водата, КЕВР няма такива пълномощия. Когато операторите подават некачествена вода, следва да се понижи цената на водата. Ние дефинираме единна цена за цялата територия на оператора. Само с смяна в закона може да бъде осъществено такова диференциране на цените “, безапелационен бе Иван Иванов.

Той акцентира, че 12 милиарда лева нужни за рационализация на ВИК в страната.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР