Изслушването на правосъдния министър Крум Зарков по повод скандалните взаимни

...
Изслушването на правосъдния министър Крум Зарков по повод скандалните взаимни
Коментари Харесай

Пълно мълчание от ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН при изслушването в НС за скандала Гешев

Изслушването на правосъдния министър Крум Зарков във връзка скандалните взаимни обвинявания сред Иван Гешев и Борислав Сарафов мина в безмълвното наличие на депутатите от ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " ИТН ".

Единствените въпроси и заявления по тематиката пристигнаха от страна на ПП-ДБ и " Възраждане ", като те бяха свързани както с основанията за слагане на Сарафов под защита, по този начин и със статута на така наречен Регентска къща в Боровец, превърната в резиденция на Иван Гешев.

Зарков изясни, че Министерството на правораздаването неотложно е назначило защита на зам.-главния прокурор по негово документално искане и в изискванията на " необходимост ".

" По естествения ред приемането на сигнал за опасност се получава от административния началник на съответния магистрат - а той се усеща заплашен точно от него ", акцентира Зарков.

Той отхвърли да разяснява както какъв е срокът, по този начин и какъв е типът и обсегът на защитата, с цел да " не се нагнетява в допълнение напрежението ".

" Хвърчат обвинявания в осъществяване на закононарушения по върховете на онази институция, която е призвана да ги проверява. Съществува ли сега в България механизъм, който да разреши без значение следствие на основния прокурор и неговите заместници? Това е систематичният отговор на този проблем, който през днешния ден породи извънредно неприятно - само че не ненадейно. Охрана ще бъде обезпечена на който има нужда, само че разковничето на казуса се крие в наказателно произвеждане, което да разсече авторитетно и един път вечно кой е направил закононарушение ", сподели Крум Зарков.

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков (бивш началник на НСлС) сложи иронично въпроса за това по какъв начин Гешев е оставен да употребява почивната база на прокуратурата в Боровец за собствен дом - тематика, която беше вдигната от Борислав Сарафов с обвинявания в заграбване от основния прокурор.

" Кой живее там, на какво съображение е възложен този комплекс и задачата каква е - за почивна база или да живее там родният ни основен прокурор? Моята информация е, че е второто. Твърди се от много сътрудници, че там не може да припари прокурор или различен ", сподели Рашков.

Той се възмути, че Гешев пътува всеки ден от Боровец до София и назад, и попита какво би станало, в случай че основният прокурор реши да употребява базата на прокуратурата в Златни пясъци и лети ежедневно в двете направления

Поставяйки въпрос за обслужващия личен състав въз основата Рашков разгласи: " Има едно огромно куче, за което е направена една огромна къща и стои въпросът господин основният прокурор ли се грижи за кучето, той ли го храни? ".

" Нито имам информация, нито съм се интересувал къде живеят административните ръководители на правосъдната власт, нито кой се грижи за техните домашни любимци. Това, което ме интересува, е да бъдат сложени в обстановка да извършват отговорностите си ", сподели Зарков.

Той обърна внимание, че Висш съдебен съвет е оставил ръководството на парцела на основния прокурор за задачите на институцията, а не за персонално прилагане, въпреки че през 2017 година е решил да смъкна определението " почивна база " от класификацията му.

Зарков още веднъж настоя да се одобряват измененията в Закона за правосъдната власт за следствие на основния прокурор, като уточни, че абсурдът е трансформирал България " в казус за цяла Европа, в случай че не и за света "
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР