Изследванията преди забременяване са част от профилактичната медицина и подготовка

...
Изследванията преди забременяване са част от профилактичната медицина и подготовка
Коментари Харесай

Какво да направим преди забременяване?


Изследванията преди зачеване са част от профилактичната медицина и подготовка за една сполучлива бременност. Те би трябвало да се създадат най-малко 6 месеца преди плануваната бременност, с цел да е несъмнено, че дамата е здрава, както и да има време за профилактика и вероятно лекуване. Предконцепционните съвещания и грижи са значими, тъй като някои болести могат да се профилактират и лекуват съответно единствено преди зачеване, защото по време на бременност не можем да използваме всички вероятни медикаменти и ваксини.

Няколко групи проучвания е добре да се създадат профилактично.

Първата група са общоздравословни проучвания . Те включват:
Цитонамазка от маточната шийка, тъй като онкологичната профилактика е значима, постоянно подценявана част от здравната грижа; Кръвна група и резус-фактор за скрининг за кръвногрупов и резус-конфликт с партньора; ПКК (пълна кръвна картина) като скрининг за анемии и други кръвни заболявания; Кръвна захар и гликиран хемоглобин, а при потребност – ОГТТ (орален глюкозотолерантен тест) с трикратно проучване на IRI (имунореактивен инсулин) за разкриване на диабет и предиабетни положения (инсулинова резистентност).

Втората група са проучвания за инфекциозни причинители . Това са:
Микробиологично проучване на вагинален секрет и на урина; PCR разбор на цервикален секрет за хламидия, микоплазми (вкл. уреаплазми) и гонококи; Токсоплазма (Toxoplasma IgG и Toxoplasma IgM); Цитомегаловирус (CMV IgG и CMV IgM); Parvovirus B19 (IgG и IgM); Сифилис (Васерман); Хепатит B (HBsAg, anti-HBc), Хепатит С (anti-HCV); Генитален херпес - при подозрение за прекарана зараза (HSV2 IgG и HSV2 IgM); ХИВ (HIV).

Микроорганизмите могат да провокират зараза на плода и бременната жена, които да доведат до прибързано раждане или увреждане на плода.

Добре е да се знае авансово и имунния статус по отношение на някои инфекциозни причинители, като например рубеола (Rubella IgG) и варицела (VZV IgG), за които можем да използван ваксина преди зачеване.

Свързани публикации.. Да разберем пола на бъдещото бебе – обстоятелства и заблуди 1 Развитие на бебето от забременяване до раждане 1 Д-р Мариела Даскалова: Инфертилитет не значи безусловно ин витро 1

Накрая, само че не по значимост, защото в България има висок % носителство на таласемия , предлагаме да се направи електрофореза на хемоглобина, изключително при фамилна обремененост или при отклонения в ПКК, които изискват изясняване на анемимята.

Освен изброените проучвания би трябвало да се създадат съвещания със стоматолог и с интернист (специалист вътрешни болести) или общопрактикуващ доктор, включително ЕКГ (електрокардиограма).

Да не забравяме и витамините. Международната федерация по акушерство и гинекология (FIGO) дава следните рекомендации за банкет на фолиева киселина (витамин В9) за предотвратяване от недостатъци на невралната тръба:

Всички дами в репродуктивна възраст би трябвало да бъдат съветвани по отношение на изгодите от приема на фолиева киселина по време на всяко посещаване при доктор (напр. поради изписване на контрацептив, профилактичен обзор, взимане на онкопрофилактична цитонамазка), изключително в случай че възнамеряват бременност в близко бъдеще или в случай че не употребяват контрацептивен способ, както и в случай че употребяват способ за контрацепция, който не подсигурява най-благоприятен надзор.

Препоръчителната дневна доза синтетична фолиева киселина е 400 микрограма (0,4 милиграма). Ползите от приема на фолиева киселина не се лимитират единствено в профилактика на недостатъци на невралната тръба, само че също по този начин могат да понижат риска от други болести на плода, като вродени сърдечни недостатъци, цепки на устната и небцето, ниско тегло при раждане, прибързано раждане и аутизъм.

Приемът би трябвало да стартира най-малко 30 дни преди зачеване и да продължи най-малко по време на първия триместър на бременността. Фолиева киселина може да бъде одобрявана в течение на години без никакви странични резултати.

Жените, които имат рискови фактори за недостатъци на невралната тръба, би трябвало да одобряват 4000 микрограма (4 милиграма) синтетична фолиева киселина на ден, като стартират най-малко 30 дни преди забремен яване и продължат ежедневния банкет най-малко по време на първия триместър на бременността. Рисковата група включва дами с:

Предишна бременност с недостатъци на невралната тръба; Партньор с недостатък на невралната тръба (Spina biffida); Роднини по първа линия с недостатък на невралната тръба; Диабет преди бременността; Прием на антиепилептични препарати (валпроева киселина, карбамазепин); Използване на фолатни антагонисти (метотрексат, сулфонамиди); Малабсорбшън синдром (включително и бременни с предходна интервенция поради наднормено тегло) Наднормено тегло (БМИ над 35 kg/m2)

Инвестицията в профилактика е инвестиция в здраве. С профилактика можем да си спестим една огромна част от главоболията по време на бременност – интервал, в който би трябвало оптимално да се любуваме на бременността. С благопожелание за повече наслада и за по-малко паники!
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР