Изследване, проведено от учени от Института за глобално здраве в ...

Изследване, проведено от учени от Института за глобално здраве в

Учени с много важна новина за коронавируса

Изследване, извършено от учени от Института за световно здраве в Барселона (ISGlobal), дава солидни доказателства, че COVID-19 е сезонна зараза, обвързвана с ниски температури и мокрота, сходно на сезонния грип, оповестява " Медикъл експрес ".

Резултатите от проучването, оповестени в списанието " Нейчър компютейшънъл сайънс " (Nature Computational Science), поддържат и нуждата от прекосяване към ограничения, насърчаващи " хигиената на въздуха ", поради лесното излъчване на вируса по въздушно-капков път.

Съгласно първия научен модел климатът не е съществен фактор при излъчването на ковид поради огромния брой податливи хора без построен имунитет към него. Част от осъществените наблюдения макар че показват, че първоначално коронавирусът се е популяризирал в Китай в региони с ниски равнища на мокрота и температури -сред 5 градуса и 11 градуса по Целзий. 

Изследователският екип най-напред е анализирал връзката на температурата и влажността в началната фаза на разпространяването на вируса в 162 страни на пет континента, преди да бъдат въведени лишения.

Резултатите показват негативна връзка сред скоростта на излъчване (R0) и температурата и влажността в световен мащаб, т.е. по-високите скорости на излъчване са обвързвани с по-ниски температури и мокрота.

Проучването посочва, че първата епидемична вълна понижава с покачването на температурата и влажността. Въпреки че при втората се регистрира растеж при същите изисквания, този модел е нарушен през лятото на всички континенти.

Според откривателите това може да се изясни с разнообразни фактори, измежду които всеобщи събирания на младежи, туризъм и други.

" Като цяло откритията ни поддържат тезата за COVID-19 като реална сезонна низкотемпературна зараза, сходна на грипа и на по-безобидните циркулиращи коронавируси ", отбобщава Родо.

Източник: standartnews.com