Изследване откри връзка между вярата във фалшивите новини и високото

...
Изследване откри връзка между вярата във фалшивите новини и високото
Коментари Харесай

Изследване: фалшивите новини водят до депресия


Изследване откри връзка сред вярата във подправените вести и високото равнище на тревога и меланхолия. Конспиративните теории притеглят хора, чиито съществени психически потребности не са задоволени, настояват учени.

Изследване откри, че тези хора, които имат вяра на подправените информации за пандемията от Ковид-19, са по-склонни да страдат от признаци на тревога и меланхолия. " Проучването ни показва евентуално отрицателното влияние на вярата във подправените теории за Ковид-19 върху психическото здраве ", твърди водещият откривател Павел Дембски.

Същевременно проучването не потвърждава, че признаците на меланхолия и тревога са директна причина за уповаването в погрешната информация. То също по този начин не дава съответно пояснение по какъв начин вярата в неточната информация може да докара до проблеми с психическото здраве.

Фалшивата информация е депресираща

С помощта на два онлайн въпросника - скалата за тайните убеждения за Ковид-19 и скалата за тревога и меланхолия - учените са търсили корелация сред вярата в подправените вести и положението на психологичното здраве.

Често срещаните погрешни убеждения за Ковид-19 включват теориите, че държавните управления преувеличават броя на смъртните случаи, породени от заболяването, че 5G популяризира инфекцията, както и че носенето на маска води до дефицит на О2 и отравяне с въглероден диоксид.

Изследователите са открили, че случаите на меланхолия са мощно обвързани с убедеността в погрешната информация за Ковид-19, а при тревогата връзката с подправените вести е по-умерена. Съществува и висока степен на корелация сред вярата във подправените хипотези за заболяването и приемането за чиста монета на тайни теории, които имат по-широк обсег.

Пандемията утежни психическото здраве

Експертите считат, че пандемията е подчертала сериозната рецесия в областта на психологичното здраве. Световната здравна организация разгласи, че поради Ковид-19 и въведените ограничавания проблемите са се нараснали в целия свят.

Депресията и тревогата са се нараснали с 25% през първата година на пандемията, като най-силно са били наранени младежите и дамите. Социалната изолираност, паниката за личното здраве и това на околните, се считат за най-сериозните стресови фактори. Здравните експерти също показват, че изтощението се е отразило на личното им психологично здраве.

Отговорността на обществените медии

Доклад на Европейската комисия регистрира, че повече от половината европейци имат вяра, че са били изложени на онлайн дезинформация. Проучване на статистическата работа Statista демонстрира, че по време на пандемията потреблението на интернет и обществените медии е достигнало до рекордно високи равнища. А изследване на списание Science удостоверява от дълго време известния факт, че в обществените медии подправената информация доближава до повече хора, в сравнение с в действителност тестваната такава.

Психолозите назовават този феномен " отрицателно предрешение ". Получава се, когато хората се концентрират върху евентуално нездравословното и рисковото, вместо върху това, което е потребно за тях. Теорията на учените е, че концентрирането върху отрицателна информация утежнява признаците на меланхолия. Това, от своя страна, ускорява доверието в погрешната информация.

Подкрепа за психическото здраве в името на обстоятелствата

Проучването показва още, че вярата в тайни теории притегля хора, чиито съществени психически потребности не са задоволени. Усещането за надзор върху личния живот е, да вземем за пример, една от тях. Онези, които се усещат безсилни, могат да употребяват подправена информация, с цел да управляват личните си вярвания и убеждения.

" Смятаме, че вярата в неточната информация способства за намаляване на възприятието на сигурност, което от своя страна води до насърчаване на тревога и меланхолия ", показва Дембски.

От Mind настояват, че подпомагането на хората посредством достъп до надеждна информация би помогнало за възстановяване на психологичното им здраве. " Ежедневно се сблъскваме с доста неправилни схващания за душевното здраве в медиите и онлайн ", споделя Стивън Бъкли от организацията. " Борбата с отрицателните настройки може да помогне за справяне с проблемите на обществената изолираност и евентуалната неустойчивост към подправени вести. "

По този метод поддръжката при проблеми с психологичното здраве може да способства за създаване на доверие към фактологично вярната информация.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР