Изследване на креатинин и албумин веднъж годишно ще предотврати тежко

...
Изследване на креатинин и албумин веднъж годишно ще предотврати тежко
Коментари Харесай

Проф. Емил Паскалев, нефролог: Бъбреците винаги страдат при диабет

Изследване на креатинин и албумин един път годишно ще предотврати тежко увреждане

С възрастта организмът филтрира все по-малко кръв

Хората с сложена диагноза захарен диабет у нас са към 500 хиляди, само че евентуално броят им е доста по-голям - към 800 хиляди. Обикновено диабетът се свързва с увреждане на сърцето и кръвоносните съдове, по-рядко се приказва, че той в множеството случаи визира и бъбреците.

Един от трима диабетици има или ще развие хронично бъбречно заболяване (ХБЗ), сподели проф. доктор Емил Паскалев, ръководител на Българското сдружение по нефрология, по време на десетата среща “Часът на диабета”, която този път бе с акцент върху бъбрека. България е на едно от челните места в Европа по периодичност на бъбречните болести - 13% от популацията, или 1 на всеки 8 индивида. Ако ХБЗ се открие рано и се лекува съответно, не е наложително увреждането на бъбреците да стане необратимо и да се стигне до хемодиализа или трансплантация на бъбрек. Напротив, има опция процесът да стане обратим. За задачата обаче би трябвало постоянно да се наблюдава бъбречната функционалност, а това става посредством рутинно проучване на креатинин и албумин в урината един път годишно. Хората, които знаят, че имат диабет, би трябвало да вършат това проучване на 6 месеца. То се заплаща от НЗОК.

Бъбреците имат значимата функционалност да филтрират кръвта в организма и по този начин да пречистват тялото от ненужни артикули. На денонощие през тях минават към 1500 литра кръв. Когато тази им дарба намалее под несъмнено равнище и това продължи 3 и повече месеца, приказваме за ХБЗ. Ако увреждането не се лекува, то прогресира и може да се стигне до хронична бъбречна непълнота. По-често обаче ХБЗ води до увреждане на сърдечната функционалност, тъй като бъбрекът и сърцето са неразривно свързани. Хората с ХБЗ е 6 пъти по-вероятно да загинат от сърдечно-съдово заболяване, в сравнение с да развият бъбречна непълнота.
Най-важните аргументи за ХБЗ са захарният диабет (38%) и артериалната хипертония (28%). Диабетът наложително нападна бъбрека, въпросът е по кое време във времето ще се случи това, акцентира проф. Паскалев. Той направи разлика с намаляването на функционалността на бъбрека, което става с напредването на възрастта. При хората над 75 година тази функционалност се снижава естествено, само че това не е болестно положение.

На срещата бе показана новата секция в уеб страницата диабет.бг, основана особено, с цел да дава потребна информация на хората с диабет по какъв начин да се грижат за бъбреците си - какви проучвания да вършат, за какви признаци на ХБЗ да наблюдават, по какъв начин да се хранят вярно.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР