Обработките срещу кърлежите и комарите закъсняха, а тези насекоми не

...
Обработките срещу кърлежите и комарите закъсняха, а тези насекоми не
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Закъсняха обработките срещу комари и кърлежи

„ Обработките против кърлежите и комарите закъсняха, а тези инсекти не са безобидни поради проблемите, които могат да основат “. Това съобщи пред Радио Фокус проф. Тодор Кантарджиев, някогашен шеф на НЦЗПБ и някогашен консултант по здравните въпроси в Столична община.

Той бе безапелационен, че единственият ефикасен метод за битка с комарите е унищожаването на ларвите им във водоемите в ранна пролет, преди раззеленяването на дърветата.

„ Във водоемите се хвърля препарат, който е безопасен за пчелите, за всички други инсекти и за хората. Това е по този начин наречената ларвицидна обработка против комарите. Умират единствено ларвите. Това в случай че не се направи и комарите стартират да летят, то тогава пръскането с хеликоптери и по всевъзможен различен метод ще има резултат единствено за 2-3 дни. Не се ли извърши ларвицидната подготовка, значи съвсем нищо не е направено против комарите. Тогава хеликоптерите през лятото са единствено за пред малките екрани и масмедиите “, сподели специалистът.

Също по този начин, уточни той, имаме закъсняла обработка на тревните площи против кърлежи.

„ Тези, които ги предизвестих, за какво чакаха да завали в България и София, а не окосиха междублоковите пространства и градинките, когато беше безспорна суша? Ако беше окосено и напръскано против кърлежи, в този момент нямаше да имаме кърлежи “, сподели проф. Кантарджиев.

Той означи, че комарите, които имаме у нас, популяризират западнонилска тресчица – зараза, от която през предходната година починаха десетки в Северна Гърция, Сърбия и Румъния.

„ Не по-малко рискови обаче са тропическите комари – така наречен тигров комар, който към този момент се среща у нас в огромните градове и региони с надморска височина под 200-300 м.
– това е по поречието на Струма, Пловдив, Пловдивско и Тракийската низина, по крайбрежието на Дунав, несъмнено, край Черно море. Тропическите комари популяризират треските денга и чукунгуня “, добави той.

Засега тези тресчици не са публикувани в Европа, само че в случай че допуснем хора, които пътуват по екзотични дестинации и по Източното Средиземноморие да внесат денга, ще бъде доста рисково, предизвести експертът.

„ Именно по тази причина предупреждавах неведнъж общините да стартират с ларвицидната обработка на водоемите “, акцентира той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР