Изследване на „Активни потребители“ (Вж. изследването) показа, че немалка част

...
Изследване на „Активни потребители“ (Вж. изследването) показа, че немалка част
Коментари Харесай

„Чети етикета“: Има ли опасна замразена риба на пазара

Изследване на „ Активни консуматори “ (Вж. изследването) сподели, че немалка част от замразените риби на пазара съдържат тежки метали в стойности близки или даже надхвърлящи нормата. Бизнесът обаче реагира остро на оповестените данни.

Изследването включва 12 марки замразена вносна риба от най-купуваните типове на пазара, описа създателят му доктор Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.

В цаца от Балтийско море са открити олово, кадмий и живак, като оловото е над нормата, т.е. тя е изрично негодна за консумация и е рискова.

В още няколко проби, включително в същата цаца, има стойности на кадмий и живак близки до нормите.

Консумацията на такава риба няма да докара непосредствено до проблем за здравето, само че несъмнено няма място на пазара, сподели Иванов.

Установени са още скумрия от Атлантическия и Тихия океан с високи стойности на олово, близки до нормата, хек от Западния Атлантически океан с близки до лимита стойности на олово, както и две проби с изминал период на валидност.

Това е първото в България публично оповестено такова проучване, уточни гостът. Досега Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) нито един път не е хващала тежки метали в рибата, а това значи слаб надзор от страна на Агенцията. Нашият извод е, че на този стадий замразената риба е относително слаб риск, само че това не значи, че той би трябвало да се пренебрегва.

Според Иванов би трябвало да има стратегия за мониторинг на тежките метали в рибата.

--> Официална статистика на Европейската комисия

По Европейската система за бързо обявяване има 5400 сигнала за рискове в риба от началото на този век.

Повече от 25% (1410) от тях са свързани с съществуването на тежки метали в риба, 780 – са за патогенни микроорганизми, а 560 – за паразити.

Става въпрос главно за три тежки метала – живак, кадмий и олово , като живакът е най-голямата заплаха, той е и доста отровен, уточни Иванов.

Тежките метали са най-често срещания замърсител в рибата, а също и точно в рибата, от всички храни, най-често се срещат тежки метали, сподели още той.

Металите се съдържат в естествено разтворено положение в международния океан, във вътрешните водоеми, само че се счита, че за последните два века междинната им централизация е повишена към три пъти поради човешката активност – минно дело, промишленост, земеделие, превоз.

Д-р Йордан Господинов, изпълнителният шеф на Асоциацията на производителите на рибни артикули, отвърна, че бизнесът не може да се съгласи с изказванията в проучването на „ Активни консуматори “, тъй като „ прекалено много неточности има в него , разминават се имена на типове риби, разминават се изказванията на господина с показаните резултати “.

Господинов уточни, че „ от 12 типове риби всички са под нормата като се изключи един тип балтийски шпроти, които са оповестени за цаца. В Балтийско море цаца няма. Веднъж се приказва за отравяне, след това за натравяне – това е обикновена терминология, която бяха длъжни да я знаят. От 12 проби 11 са под нормата по условията на регламента. Нормално е, всичко в природата се отсрочва – и във водата, и в почвата, и т. н. “

Ние продаваме в Западна Европа, в Азия и сме подложени на непрекъснат надзор , в случай че предлагахме инфектирана риба, нямаше кой да ни разреши да продаваме, уточни той.

Рибата е единствения скотски тип, който не носи болести, които се предават на индивида в нашите географски ширини, сподели още гостът.

Има ли рискова риба на пазара?

Нашето проучване сподели, че на този стадий 8%, т.е. 1 от 12 проби, не подхожда. Тази проба е рискова и изрично не би трябвало да се употребява, сподели Иванов.

Ако резултатите са такива, има си формален надзор, прокуратура, хайде БАБХ да влезе в своята роля, сподели Господинов.

Вижте целия диалог във видеото:

--> Вижте във видеото какво се купува на пазара у нас:

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР