Изследователи откриха потенциални следи за наличие на микроорганизми на Венера.

...
Изследователи откриха потенциални следи за наличие на микроорганизми на Венера.
Коментари Харесай

И все пак: Възможен ли е живот на Венера?

Изследователи откриха евентуални следи за съществуване на микроорганизми на Венера. След новината от НАСА оповестиха, че проучването на планетата би трябвало да се трансформира в приоритет.

„ Това е значимо изобретение за астрономията и науката като цяло. Става въпрос за откритието на един рядко срещан на Земята газ във високите пластове на атмосферата на Венера. Интересното е, че тази молекула може да бъде резултат и от микроорганизми. Тоест да е индикация за някаква обикновена форма на живот “, изясни пред бТВ доцент Евгени Овчаров, началник на Катедра "Астрономия " в Софийския университет.

На този стадий обаче е мъчно да се кажи за какви тъкмо микроорганизми може да става въпрос и по тази причина са нужни по-задълбочени проучвания.

Газът е прозрачен, мощно токсичен със задушлива миризма. На Земята се създава от анаеробни микроорганизми, които не се нуждаят от О2, а от различен тип съединяване.

„ Това би трябвало да са микроорганизми, които могат да живеят без О2. Условията на Венера са извънредно сурови и това е повода тази планета да не е толкоз изследвана досега. На повърхността й температурата е от порядъка на 400-500 градуса. Налягането е близо 100 атмосфери, сярната киселина е главната съставна част на атмосферата и непрекъснато има киселинни дъждове “, изясни още доцент Овчаров.

„ Смятам, че в околните няколко години ще бъде проведена задача до Венера, с цел да се види на място какво в действителност се случва там “, добави той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР