Изследователи откриха микропластмаси и в антарктически сняг за първи път,

...
Изследователи откриха микропластмаси и в антарктически сняг за първи път,
Коментари Харесай

Изследователи откриха микропластмаси и на Антарктика


Изследователи откриха микропластмаси и в антарктически сняг за първи път, заяви ДПА.

Студентката от университета Кентърбъри в Нова Зеландия -  Алекс Ейвис, проучва снежни проби от 19 места на ледения шелф Рос през 2019 година и декларира, че е шокирана да открие микропластмаси във всяка проба.

„ Това е необикновено тъжно, само че откриването на микропластмаса в свеж антарктически сняг акцентира степента на замърсяване даже в най-отдалечените райони на света “, споделя тя.

Изследването й, оповестено в научното списание „ Криосфера “ ( " The Cryosphere " ), открива приблизително 29 микропластмасови частици на литър разтопен сняг.

Микропластмаса е всяко парче пластмаса с дължина по-малка от пет милиметра.

Плътността на откритата микропластмасата е съвсем три пъти по-висока директно наоколо до научните бази на остров Рос, базата Скот и станцията Макмърдо.

От откритите 13 разнообразни типа пластмаса, най-разпространеният е полиетилентерефталат (PET), който най-често се употребява за производството на бутилки за безалкохолни питиета и облекла, добавя Българска телеграфна агенция.

Микропластмасата може да е минала хиляди километри във въздуха, само че е също толкоз евентуално наличието на хора на Антарктида да е оставило микропластичен „ отпечатък “, споделят откривателите.

Проучването удостоверява това, което учените чакаха, споделя и специалистът от Института за просвета и проучвания в региона на околната среда в Уелингтън, Олга Панто. 

„ Наистина е невероятно да бъде избягнато въздействието на човешката активност. Така както огромна част от средата ни и организмите са повлияни от климатичните промени, провокирани от индивида. Необходими са обилни стъпки за понижаване на потреблението на пластмаси “, споделя тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР