Изследователи от университета Рътгърс и университета на Северна Каролина установиха,

...
Изследователи от университета Рътгърс и университета на Северна Каролина установиха,
Коментари Харесай

Бурканчетата за подправки могат да бъдат източник на замърсяване на хранителните продукти

Изследователи от университета " Рътгърс " и университета на Северна Каролина откриха, че на пръв взор безобидните бурканчета за подправки могат да бъдат главен източник на замърсяване на питателните артикули в кухнята, написа " Сайънс дейли ". 

Докато готвят, хората непрекъснато употребяват подправки, в които може да има микроорганизми, като да вземем за пример причинителите на салмонелоза или кампилобактериоза. Веднъж попаднали в храната, те я замърсяват и в последна сметка се озовават в човешкия организъм.

" Нашето проучване демонстрира, че всеки буркан с подправки, до който се докосвате при готвене на сурово месо, може да бъде обект на кръстосано заразяване. Трябва да го имате поради, както до момента в който готвите, по този начин и по-късно ", споделя професор Доналд Шафнър от изследователския екип.

За да се избегне сходна заплаха, ученият предлага вярно боравене с храната, постоянно миене на ръцете и дезинфекциране на кухненските повърхности и принадлежности. 

" Целта на изследването беше да се дефинира разпространяването и степента на кръстосано замърсяване на разнообразни кухненски повърхности по време на подготвяне на храна ", добавя Шафнър. 

Изследователите откриха, че бурканчетата за подправки са най-замърсените предмети, следвани от дъските за рязане и капаците на кофите за отпадък. Най-малко нечисти са се оказали дръжките на крановете. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР