Изследователи от университета Принстън и Калифорнийския университет проведоха поредица от

...
Изследователи от университета Принстън и Калифорнийския университет проведоха поредица от
Коментари Харесай

Учени: Писането на ръка е по-полезно за мозъка

Изследователи от университета Принстън и Калифорнийския университет организираха поредност от проучвания, с цел да потвърдят разликите сред студентите, които пишат на ръка и тези, които употребяват клавиатура.

В ерата на актуалните технологии доста хора са заменили писането на ръка с писане на компютър или таблет. След провеждането на проучването специалистите стигнаха до забавни изводи и открития кой от двата метода за записване на информация е по-добър за мозъка.

Оказало се, че студентите, които си водели мемоари на ръка, схващат по-добре смисъла на лекцията от тези, които си водят бележките на компютър.

В проучването са взели участие студенти, които са набирали лекции на компютър и такива, които са записвали на хартия. След 30 минути те трябваше да отговорят на въпроси от лекцията и по-късно да го повторят седмица по-късно, заяви РТС, съобщи БГНЕС.

Авторите на проучването се фокусирали върху това, до каква степен компютърът пречи на концентрацията в работата.

Оказало се, че писането на ръка е по-полезно. Тези, които набирали текста на компютър, можели да запишат по-голям размер информация и повече думи. в сравнение с пишещите на ръка, тъй че от време на време биха могли да запишат цялата лекция, буквално.

Студентите, които записвали на ръка, трябвало да обработят бързо лекцията, по която си водели мемоари, което им дало преимущество в дълготрайната памет на новите понятия.

Резултатите от втория тест, извършен седмица по-късно, били сходни на тези от първия.

Студентите, които записвали на ръка, към момента са разбирали смисъла на урока и се е оказало, че са отворени за схващане на нови хрумвания, които демонстрират, че писането на ръка в действителност може да усъвършенства мозъчните функционалности.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР