Изследователи от САЩ са установили как Венера е успяла да

...
Изследователи от САЩ са установили как Венера е успяла да
Коментари Харесай

Падна важна тайна за планетата Венера, учените ликуват

Изследователи от Съединени американски щати са открили по какъв начин Венера е съумяла да резервира " младата " си повърхнина, макар неналичието на тектоника на плочите. Изследването им демонстрира, че това се дължи на продължителна вулканична активност, написа сп. " Нейчър астронъми ".

" Една от загадките на вътрешната Слънчева система е, че макар сходните си размери и компактност, Земята и Венера се държат по поразително друг метод. Това важи в огромна степен за процесите, регулиращи придвижването на скалите ", пишат учените.
-->
Известно е, че земните плочи непрекъснато се изместват и трансформират формата на повърхността, образувайки планински вериги и способствайки развиването на вулканизъм. На Венера има повече вулкани, в сравнение с която и да е друга планета в Слънчевата система, само че нейната повърхнина съставлява твърда неподвижна плоча.

Предишни проучвания са посочили, че 80 000 вулкана на Венера (60 пъти повече, в сравнение с Земята) са изиграли значима роля в обновяването на повърхността на планетата, като са я покрили със пластове лава. Учените обаче дълго време не съумяват да схванат за какво на планетата е имало толкоз мощни и продължителни изригвания.

Новото проучване демонстрира, че повода за вулканизма може да е била галактическа " бомбардировка ". Древната Венера е била подложена на по-интензивни удари от Земята, което е довело до прегряване на вътрешното й ядро и до непрекъснато размразяване на вътрешните скали.

Учените означават, че Венера е по-близо до Слънцето от Земята и се движи по-бързо. Това основава условия за по-мощни конфликти с комети и метеорити. Подобна " бомбардировка " е имала дълготрайни последствия, а геофизичната еволюция на Венера е протекла по напълно друг метод, в сравнение с нашата планета.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР