Изследователи от Политехническия университет на Милано и университетската болница в

...
Изследователи от Политехническия университет на Милано и университетската болница в
Коментари Харесай

Учени разработиха чип с хрущял, който да помага срещу остеопороза

Изследователи от Политехническия университет на Милано и университетската болница в Базел са създали микрофлуиден чип, съдържащ хрущял, който може да бъде подложен на механично натоварване. Процедурата имитира изискванията на остеоартрит и може да помогне при създаването на нови способи за лекуване, оповестява уеб сайтът Медгаджет.

Остеоартритът е относително постоянно срещан измежду хората над 60 години, като 20 % от дамите и 10 % от мъжете на тази възраст страдат от резултатите му. Въпреки това, евентуално изненадващо, няма налични медикаменти, които да спрат процеса или да го създадат обратим. Често единствените благоприятни условия са палиативни грижи или интервенция.

Липсват също и пробни модели, които тъкмо пресъздават механичните и физиологични условия, допринасящи за остеоартрит. Това може да е в основата на неуспеха на откривателите да разработят медикаменти с дейно деяние върху болестта. На този стадий в множеството проучвания върху остеоартрита се употребяват хрущялни експланти. Те обаче не пресъздават тъкмо явленията, присъщи за болестта, при което механичното изхабяване на хрущяла в ставите води до дълготрайна недъгавост и инфектиране.

Новият микрофлуиден чип основава механично натоварване върху хрущяла, обработен в него, с цел да имитира по-точно процеса при остеоартрит.

Специалистите се надяват да употребяват чипа за скрининг на нови медикаменти, които могат да спрат или даже да създадат този развой обратим.

В бъдеще учените считат да моделират цяла става върху чип.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР