Изследователи от Нюйоркския университет са доказали, че слушането на музика,

...
Изследователи от Нюйоркския университет са доказали, че слушането на музика,
Коментари Харесай

Не спестявайте ежедневните удоволствия - полезни са за мозъка

Изследователи от Нюйоркския университет са потвърдили, че слушането на музика, пиенето на кафе и други всекидневни удоволствия са потребни за човешкия мозък, като усъвършенстват когнитивните функционалности, в това число концентрацията и паметта, написа сп. " Сайънтифик рипортс ".

В опитите участниците са изпълнявали когнитивни проби, до момента в който са слушали музика, пили са кафе и са вдишвали аромати съгласно самостоятелните си желания.

Изследваните лица са носили гривни и датчици за мониторинг на кожата и мозъка.

Използвайки логаритъма MINDWATCH, учените са анализирали мозъчната интензивност посредством електродермалната интензивност - измененията в електропроводимостта на кожата, провокирани от прочувствен стрес.

Изследователите са потвърдили, че музиката и кафето доста трансформират мозъчната интензивност на участниците, модулирайки осъществяването на дилемите, свързани с работната памет.

Чрез логаритъма MINDWATCH е открито, че стимулацията с всекидневни удоволствия провокира нараснала интензивност на мозъчните бета-вълни, вследствие на което когнитивните качества доближават своя пик.

Изследователите са тествали три типа музика: познати на субекта енергична и релаксираща музика и нова музика, генерирана от изкуствен интелект (ИИ), която отразява неговите усети, написа Българска телеграфна агенция.

Слушането на позната енергична музика е довело до по-голямо повишение на успеваемостта, измерена посредством времето за реакция и верните отговори, в сравнение с релаксиращата музика. Музиката, генерирана от изкуствен интелект, е дала максимален подтик, само че това би трябвало да бъде доказано в спомагателни проучвания.

Консумацията на кафе е довела до видимо, само че по-слабо изразено повишение на продуктивността спрямо музиката. Най-слабо покачване е регистрирано под въздействието на вдишваните аромати.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР