Изследователи от Харвардския университет са разработили ново покритие, което прави

...
Изследователи от Харвардския университет са разработили ново покритие, което прави
Коментари Харесай

Ново покритие превръща обикновеното стъкло в суперстъкло [ВИДЕО]

Изследователи от Харвардския университет са създали ново покритие, което прави елементарното стъкло крепко, самопочистващо се и хлъзгаво. Оптичните свойства на стъклото не се трансформират. Новото покритие може да се употребява в производството на устойчиви на надраскване лещи за очила, самопочистващи се от замърсявания прозорци, слънчеви панели и нови медицински диагностични устройства.

Изследователите нарекли своята разработка SLIPS (Slippery Liquid-Infused Porous Surfaces). Според специалисти, това е най-хлъзгавото покритие, създавано в миналото. Идеята за основаването на това покритие идва след проучване на листата на месоядни растения, които са със свръххлъзгава повърхнина: незабавно откакто насекомо кацне на листото на растението, то се плъзга надолу, където растението го залавя и смила.

SLIPS има тъничък пласт от течен лубрикант, което разрешава на течността да се оттича бързо по повърхността. Състои се от голям брой кафези подредени под формата на ями, които са цялостни с лубриканта.

За разлика от други покрития SLIPS освен отблъсква петрол и други течности, само че даже и елементарно прилепващи към повърхността артикули като мед. Покритието също по този начин предотвратява образуването на скреж и биофилм.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР