Изследователи от Градския университет на Хонконг и Училището по енергетика

...
Изследователи от Градския университет на Хонконг и Училището по енергетика
Коментари Харесай

Изобретен е пасивен охладител, работещ със солена вода – той прави процесорите с 1/3 по-бързи

Изследователи от Градския университет на Хонконг и Училището по енергетика към Университета за просвета и технологии Хуажун в Ухан са изобретили пасивна система за изстудяване на компютърни съставни елементи, основана на солена вода – тази система оказва помощ на процесора да работи с 32,65% по-бързо заради неналичието на тротлинг. Хладилният сътрудник в тази система е самовъзстановяващ се – влагата се всмуква непосредствено от въздуха.

Системата се назовава HSMHS (Hygroscopic Salt-Loaded Membrane-Encapsulated Heat Sink – хигроскопичен мембранно-капсулиран радиатор). Тя съставлява общоприет нагревател, който е затрупан със пласт от шуплест мембранен материал, напълнен с воден разтвор от соли на литиев бромид. Електронният съставен елемент се охлажда посредством десорбция на солния разтвор – водните пари се изпаряват през порестата мембрана, което лишава топлината от охлаждания детайл. С течение на времето водният запас се попълня посредством хващане на влага непосредствено от въздуха.

Охлаждането на процесорите в частност и на центровете за данни като цяло е скъпо за предприятията, а също така е нездравословно за околната среда. Технологиите за пасивно изстудяване са забавни, защото нямат движещи се елементи и не изискват директно зареждане, само че актуалните решения за пасивно изстудяване се характеризират с бързо прегряване и следващо утежняване на продуктивността на компютърните съставни елементи.

Системата HSMHS, основана на соли на литиев бромид може да охлажда електрониката 10 пъти по-дълго от актуалните други възможности: структури от металоорганични рамки и хидрогелове – материали с фазов преход. Докато HSMHS работи, продуктивността на процесора се усилва с съвсем 1/3, открива изследването.

В продължение на към 400 минути, т.е. повече от 6 часа и половина HSMHS поддържа температурата на процесора под 64°C. След това следва интервал на безучастие, през който охладителната система попълня своя охладителен потенциал посредством попиване на влага от въздуха. Изобретателите са тествали и системата HSHS, при която липсва мембранен пласт, само че заради това тя е по-малко ефикасна.

HSMHS е стопански преференциална: системата, основана на соли на литиев бромид е 1000 пъти по-евтина от металоорганичната рамкова конструкция на основата на хром, които също се считат за перспективни за пасивно изстудяване на електроника. Китайските учени оферират изобретението им да се употребява за изстудяване освен на процесори, само че и на слънчеви панели, акумулатори и цели здания.

Ще бъде забавно да забележим дали през идващите месеци ще чуем повече за развиването и внедряването на тази технология.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР