Изригването на вулкана Връх Редут в Аляска през 2009 г.(снимка:

...
Изригването на вулкана Връх Редут в Аляска през 2009 г.(снимка:
Коментари Харесай

Сателитна техника „забелязва” предстоящо изригване на вулкан


Изригването на вулкана Връх Редут в Аляска през 2009 година
(снимка: Game McGimsey, USGS)

Учени са създали нова техника за ранно предизвестие за изригване на вулкани. Тя се базира на сателитни данни. Един ден вероятно ще може да се употребява за прогнозиране на вулканични изригвания – години преди да се случат.

Вулканите са измежду най-ужасяващите и зрелищни забележителности, които могат да бъдат открити на нашата планета. Те са способни на необикновено заличаване на околния пейзаж, включително хора и животни, които имат неприятния шанс да живеят наоколо.

Едва ли може да се каже от какъв брой от дълго време хората се мъчат да намерят някакъв метод за отгатване по кое време един вулкан ще изригне. Но и след десетилетия на изследване към момента не са създадени надеждни средства за установяване на идно изригване – дори и в Япония. Това частично се дължи на обстоятелството, че вулканите са извънредно разнородни по своя външен тип и държание.

Поредно хвърля светлина върху нова техника, която един ден може да бъде употребена като част от система за ранно предизвестие. Екипът е проучвал в продължение на над 16 години спектрални данни, събрани от спътниците Terra и Aqua на НАСА, които десетилетия наред изследват и документират непрестанно изменящия се климат на нашата планета.
още по тематиката
Наблюдавани са характерностите на няколко разнообразни типа вулкани през годините в търсене на каквито и да било общи термични черти, които могат да се одобряват като сигнален знак за сходно събитие в бъдеще.

Установено е, че всеки вид вулкан е посочил леко повишение на температурата на повърхността от единствено 1°C в годините, директно предшестващи изригването. Освен това откривателите са разкрили, че нарасналата повърхностна температура се възстановява доста скоро след изригването.

Следователно откривателите одобряват повишението на топлината като ранен знак, че вулканът се пробужда още веднъж. Възможно е смяната да настава поради това, че магмата се надига нагоре от дълбините на вулкана, при което газовете, съдържащи се в сместа, се разтварят в околната канара и се издигат към повърхността. Това обаче е единствено една от хипотеза за повода за повишение на температурата.

Комбинирайки тази техника с други способи за наблюдаване на вулкани, учените могат да схванат по-добре това, което се случва надълбоко под повърхността, и да хвърлят светлина върху процесите, които провокират евентуално рискови изригвания. Например, в по-ранно изследване, фокусирано върху вулкана Домуйо в Аржентина, бе регистрирано, че неочакваното „ надуване ” на земната повърхнина към мястото евентуално е обвързвано с придвижването нагоре на магмата към повърхността.

Авторите на новото изследване са сравнили температурните показания за Домуйо с констатациите си за придвижването на сушата от по-ранното изследване, с цел да дефинират дали са свързани. „ Открихме, че термичните промени [преди изригването] имитират доста деформационните промени във времето, само че с леко отместване ”, изясни Лундгрен. „ Въпреки че остава неразбираемо кой развой е евентуално да се случи първо, като виждаме корелацията, ние можем да свържем процесите… ”

Екипът се надява, че в бъдеще новата техника ще се употребява за инспекция на вулканичната интензивност в съвсем действително време и, че ще подкрепи научната общественост да реши кои вулкани би трябвало да бъдат оборудвани с спомагателна техника за наблюдаване.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР