Изразът белла фигура“ се използва за онзи изкуствено създаден образ

...
Изразът белла фигура“ се използва за онзи изкуствено създаден образ
Коментари Харесай

„Белла фигура“ в Театъра на армията

Изразът „ белла фигура “ се употребява за оня изкуствено основан облик на индивида, с който той застава пред света в вярата да бъде утвърден и харесан. Тоест това е измамлив облик, който кара хората да считат, че са съответни и харесвани дори когато не са. За страдание, обстановката с представлението „ Белла фигура “ е много сходна – показват се предпоставки за добър спектакъл, само че резултатът е разочароващ.

„ Белла фигура “ е пиеса на Ясмина Реза, режисьор е Антон Угринов, който се е справил чудесно с „ “ на същата авторка в Народния спектакъл. В основните функции са опитни артисти, за които не е проблем да придадат на героите си меродавност и задоволително сексапил – Стефка Янорова, Георги Къркеланов, Елена Райнова и Гергана Плетньова, а Станислав Ганчев и Георги Йовчев имат по-незначително присъединяване.

Типично за Ясмина Реза историята стартира с на тип безобидна и занимателна битова обстановка, която последователно прераства в драма и през непредвидените обрати в сюжета и промени у самите герои ескалира до съвсем библейска покруса. Началото и тук е такова – Борис завежда любовницата се Андреа в обичания ресторант на жена си. Там се сблъскват с най-хубавата другарка на брачната половинка му, която чества рождения ден на свекърва си. Всички забъркани се събират на една маса и…

Ами нищо не става. Всичко е плоско, предвидимо и значително досадно. Най-добрата другарка е подозрителна и неприятна, Андреа е истерична и неуравновесена, мъжете се пробват да се държат като съществени възрастни хора, а бабата е леко ненормална, тъкмо в нужните моменти. Предполага се, че ситуациите би трябвало да са комични, само че съдейки по вялата реакция на публиката, несъмнено не са. Всички седяхме в очакване да се случи нещо в действителност забавно, само че това по този начин и не стана, просто всички се разотидоха най-после. Няма поука, няма катарзис, няма изкуство.

Очевидно е, че комедийният род е водач на родната сцена и за голям брой хора да отидат на спектакъл, значи точно това – „ да се разтоварят “. Само че това няма нищо общо с театралното изкуство и във всеки случай би трябвало да се случва в профилираните театри. Съдейки по сдържаните овации в Театъра на армията, упованията там са много по-високи. „ Белла фигура “ може и да значи симулативност на облика, само че е тъжно, че е и симулативност за спектакъл.  



 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР