Израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли условия, представени от ислямисткото движение

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли условия, представени от ислямисткото движение
Коментари Харесай

Нетаняху отхвърли исканията на Хамас: Няма да се предадем

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху отхвърли условия, показани от ислямисткото придвижване " Хамас " за завършек на войната, и ги дефинира като равносилни на това страната му да се " съобщи ".
Прочетете още
" В подмяна на освобождение на заложниците ни " Хамас " желае завършек на войната, евакуиране на силите ни от Газа, освобождение на убийци и изнасилвачи (палестинските пандизчии - бел. ред.), сподели министър председателят във видеообръщение. И " Хамас " да остане непокътната. Отхвърлям напълно изискванията на чудовищата от " Хамас " да се предадем. "

Той настоя, че няма да промени позицията си, до момента в който е на власт, и че точно тъй като устоява на интернационалния напън, от години е възпрепятствано основаването на палестинска страна, която " щеше да е екзистенциална заплаха за Израел ".

Хиляди обаче стачкуваха в Тел Авив с искане за промяна на властта и договаряне на договорка за освобождение на заложниците. Пратеникът на Белия дом Брет Макгърк в това време се отправя към Египет и Катар в търсене на нова договорка. Над 130 от 240 заложници останаха и в линията и след първичното реализирано помирение, като израелската войска счита, че 25 от тях са починали. Според  " Уолстрийт джърнъл "  САЩ, Египет и Катар притискат Израел и " Хамас " да одобряват проект за завършек на войната, освобождение на заложниците и нормализиране със съседите.

Израелският министър председател още веднъж настоя, че страната му ще резервира " контрола върху сигурността в целия регион западно от Йордан ", където са и Газа, и окупираният Западен бряг. Израелски и американски медии оповестиха за първия му диалог с американския президент Джо Байдън от 27 дни, за който се появиха разнопосочни мнения. Нетаняху отхвърли да е обсъждал с Байдън, че основаването на палестинска страна е допустимо даже до момента в който той е на власт.

" Хамас " в това време усили психологическия напън и съобщи, че думите на Нетаняху обричат заложниците да не се върнат живи, а офанзивите си на 7 октомври назова " нужна стъпка " за опълчване на " всички израелски конспирации против палестинския народ ".

Задочната замяна на реплики бе осъществена в миг, когато управлението на Европейския съюз се готви да показа проект за решение на спора, само че и, съгласно " Файненшъл таймс ", призовава членките да наложат " последици " на Израел, в случай че Нетаняху продължи да се опълчва на основаването на палестинска страна.

Здравните управляващи в Газа, следени от " Хамас ", настояват, че над 25 хиляди палестинци са убити в хода на бомбардировките и сухопътната атака на Израел, последвала терористичната офанзива на " Хамас " с 1200 жертви на 7 октомври. Над 62 хиляди са ранени съгласно тази информация. Израел не оспорва по принцип броя на починалите, само че показва доста над една трета от тях като свързани с " Хамас " и други воюващи в Газа групировки.

Погледите към Брюксел

Очаква се израелски и палестински представители да се включат през днешния ден в среща на външните министри на Европейския съюз. Акцент на срещата, белязана и от неналичието на решение за помощ за Украйна (затова украинският външен министър Дмитро Кулеба ще се включи единствено по видеовръзка), ще бъде и възможната задача на блока за гарантиране на сигурността на корабоплаването в Червено море. Това става ден след изявления в ДПА, че такава военноморска задача може да бъде изпратена от Европейски Съюз, само че блокът няма да се причисли към водената от Съединени американски щати акция за нанасяне на удари по позициите на хутите.

Не се чака първите дипломати на Израел и Палестинската власт, Израел Кац и Рияд ал Малики, да взаимодействат директно; те ще имат обособени срещи с 27-те си европейски сътрудници и обособени обръщения пред Съвета по външни работи. И двамата обаче ще чуят проекта на Европейски Съюз за " деня след войната ", който висшият представител на блока във външната политика Жозеп Борел ще показа на съвета. Очаква се, по информация до получили до него достъп, измежду които е и организация " Ройтерс ", той да включва:

апел за преустановяване на огъня
връщане на заложниците
завършек на ръководството на " Хамас " в Газа
роля на Палестинската власт в линията
основаване на " начална рамка " за израелско-палестински мир до една година с взаимни " гаранции за сигурност "
взаимно дипломатическо признание.

В проекта на Борел се приканва и за цялостна нормализация сред Израел и арабските страни.

Палестинска страна

На срещата ще бъдат и външните министри на Египет, Йордания и Саудитска Арабия, чието наличие е нужно и поради централната роля на страните им в организирането на " подготвителна мирна конференция ". Поканени като уредници ще са и Съединени американски щати и Организация на обединените нации, а конференцията цели да даде подтик на проекта и би се състояла даже в случай че Израел и палестинците откажат да вземат участие, само че би предполагала съвещания с тях при всяка стъпка.

Проблемът пред Израел би бил, че европейският документ приказва за потребността от осъществяване на тези стъпки като част от пътя към палестинска страна - нещо, което освен Нетаняху, а и други политици в страната отхвърлят. Пред Борел пък има друго затруднение: раздялите в Европейски Съюз, извадени на показ от войната, не допускат цялостна поддръжка за проекта му.

Съединени американски щати пък, въпреки да одобряват апелите за основаване на палестинска страна, дълго отхвърляха преустановяване на огъня, като считат (подобно на Израел), че то би облагодетелствало " Хамас ".

Саудитският първи посланик Фейсал бин Фархан Ал Сауд увери в неделя в интеррю за Си Ен Ен, че страната му не може да има връзки с Израел без решение на палестинския въпрос.

" Това е единственият път, който би бил потребен за нас ", отговори той, запитан дали е допустимо нормализиране без път към постоянна палестинска страна, седмица откакто към този момент направи сходни мнения в Давос. " Защото се нуждаем от непоклатимост, а стабилността ще пристигна единствено с решаването на палестинския въпрос ", добави той.
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР