Израелските депутати проведоха първото гласуване по законопроект за разпускане на

...
Израелските депутати проведоха първото гласуване по законопроект за разпускане на
Коментари Харесай

Израел на прага на предсрочни избори

Израелските депутати организираха първото гласоподаване по законопроект за разформироване на Народното събрание и привикване на предварителни избори, откакто министър-председателят Нафтали Бенет съобщи, че неговата осемпартийна коалиция към този момент не е жизнеспособна.

Правителството съобщи, че желае да форсира разглеждането на законопроекта, само че опозицията, водена от някогашния министър председател Бенямин Нетаняху, ще се опита да блокира приемането му в опит да образува държавно управление, без да се постанова провеждането на петите избори в Израел за по-малко от четири години.

Ако законопроектът за разформироване премине предварителното гласоподаване през днешния ден, той би трябвало да премине през настрана гласоподаване в комисия и още три гласувания в Народното събрание.

Ако премине всички тези трудности, изборите се чака да бъдат планувани за 25 октомври, оповестяват израелските медии.

БГНЕС напомня, че министърът на външните работи Яир Лапид ще поеме поста министър-председател на служебно държавно управление в сходство със съглашението за шерване на властта, което той реализира с Бенет след изборите през 2021 година, когато двамата подписаха съюз, обединени от желанието си да смъкват Нетаняху.

Нетаняху се зарадва на разпадането на обединението и се зарече да образува ново дясно държавно управление, със или без нови избори.

Неговата партия " Ликуд " ухажва евентуални дезертьори от редиците на обединението, които да му обезпечат парламентарното болшинство, от което се нуждае, с цел да се върне бързо на власт.

Сред ухажваните са религиозни националисти от личната партия на Бенет " Ямина " и ястреби от партията " Нова вяра " на министъра на правораздаването Гидеон Саар.

" Докато законът за разформироване не бъде финализиран, към момента има опция за различно държавно управление, държавно управление, ръководено от Нетаняху ", съобщи депутатът от Ликуд Мири Регев пред армейското радио. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР