Израелски танкове и самолети удариха цели в южната и централната

...
Израелски танкове и самолети удариха цели в южната и централната
Коментари Харесай

След 100 дни война. Ожесточените битки в Ивицата Газа продължават

Израелски танкове и самолети удариха цели в южната и централната част на Ивицата Газа в неделя. В стотния ден от войната яростните престрелки не престават, написа Ройтерс.

Новината идва на фона на поради офанзиви на кораби в Червено море . Хутите поддържат организацията Хамас във войната с Израел , като изстрелват ракети към Израел и нападат кораби в Червено море.

Тел Авив на палестинската формация Хамас поради осъщественото от нейни членове масирано нахлуване на 7 октомври 2023 година, при което бяха убити 1200 поданици на Израел и отвлечени 240.

Хамас е определяна като терористична организация от Съединени американски щати, Европейски Съюз, Израел и други страни.

В неделя за трети следващ ден в Ивицата Газа прекъснаха връзките и интернет, което усложнява работата на екипите за незабавна помощ и коли за спешна помощ.

Боевете са съсредоточени в южния град Хан Юнис , където Хамас сподели, че негови членове са блъснали израелски танк. Боеве има и в Ал-Бурейдж и Ал-Магази в централната част на Ивицата Газа, където няколко членове на Хамас са убити.

Израелските военни споделиха, че са унищожили няколко установки на Хамас за изстрелване на ракети против Израел.

През последното денонощие министерството на опазването на здравето в Газа заяви, че 125 души са убити и 265 ранени, с което общият брой на доказаните убити от началото на войната доближи съвсем 24 000, с повече от 60 000 ранени.

Във видеовръзка на конференция в Истанбул водачът на Хамас Исмаил Хания похвали нападението на 7 октомври.

" Ние не сме търсачи на войни. Ние сме търсачи на независимост ", сподели той, като добави, че офанзивата е частично отговор на траялата години израелска обсада на Ивицата Газа, която Хамас управлява от 2007 година

Израелската войска споделя, че е минала към нова фаза на войната, фокусирана върху южния завършек на територията, където съвсем 2 милиона души в този момент се приютяват в палатки и други места за краткотрайно настаняване.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху отхвърли апелите за преустановяване на огъня, като сподели, че Израел ще продължи, до момента в който реализира цялостна победа над Хамас.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР