Израелската полиция използва сълзотворен газ и стреля с гумени куршуми

...
Израелската полиция използва сълзотворен газ и стреля с гумени куршуми
Коментари Харесай

Защо напрежението в Йерусалим разпалва размирици в целия регион

Израелската полиция употребява сълзотворен газ и стреля с гумени патрони по палестинци, които натрупат камъни и бомбички на едно от най-ожесточено оспорваните свети места на Земята. Насилието се популяризира в Израел и на окупирания Западен бряг, а бойци от линията Газа и Ливан дават отговор с ракети.

Подобно напрежение през 2021 година прерасна в 11-дневна война в Газа. Насилието на свещеното място през 2000 година разпали петгодишно палестинско въстание и яростни израелски военни репресии в окупираните територии. Един от първите огромни прояви на принуждение сред евреи и араби се случва в Стария град на Йерусалим напролет на 1920 година, което оказва се като протестите в Неби Муса.

Какво става с Йерусалим? Какво съставлява комплексът на върха на хълма в сърцето на Стария град, именуван от мюсюлманите Благородното светилище, а от евреите - Храмовия рид?

Защо свещеното за мюсюлманите място в Йерусалим е свещено и за евреите?

Благородното светилище, където се намират джамията Ал Акса и емблематичният златен Купол на скалата, е третото най-свято място в исляма. То е и най-святото място за евреите, защото там са се намирали библейските храмове.

През 70 година от н. е. римляните унищожават Втория храм, като от него остава единствено Западната стена. Джамиите са издигнати епохи по-късно.

Съседна Йордания е настойник на обекта, който се ръководи от ислямски фонд, прочут като вакъф. Мястото е отворено за туристи в избрани часове, само че единствено мюсюлманите имат право да се молят там. Това е съгласно неофициалните правила, открити след войната в Близкия изток през 1967 година, когато Израел завладява Източен Йерусалим, където се намира светилището, дружно със Западния бряг и линията Газа. Израел, Йордания и мюсюлманските религиозни управляващи помогнаха за установяването на разпоредбите, известни като статукво. Стената на рева е най-святото място, където евреите могат да се молят.

Какво стои зад насилието в свещеното място в Йерусалим?

Палестинците гледат на свещеното място като на последния излишък от своята татковина, който не е под цялостен израелски надзор, и се притесняват, че Израел възнамерява един ден да завладее мястото или да го раздели.

Представители на израелските управляващи настояват, че нямат желание да трансформират статуквото, датиращо от 1967 година В момента обаче страната се ръководи от най-дясното държавно управление в историята си, с религиозни ултранационалисти на високи постове.

Снимка: БТА/AП

През последните дни палестинци се барикадираха в джамията Ал Акса, откакто се запасиха с камъни и фойерверки, настоявайки за правото да се молят там през нощта - нещо, което в предишното Израел позволяваше единствено през последните 10 дни от свещения за мюсюлманите месец рамазан.

Палестинците настояват също, че желаят да попречат на религиозните евреи да правят ритуално кръвопролитие на животни на мястото. Израел не разрешава тази антична процедура, само че еврейски екстремисти приканват тя да бъде възобновена, предлагайки парични награди.

През последните години групи от религиозни и националистически настроени евреи, ескортирани от полицията, посещават комплекса все по-често и организират молебствия в прорез с дългогодишните правила. Палестинците считат честите визити и опити за молебствия от страна на евреите за провокация и постоянно се стига до конфликти или по-сериозно принуждение.

Тази година рамазанът и еврейският празник Пасха съответстват, като към мястото за визити се стичат огромен брой евреи, които полицията нормално улеснява рано заран, като извежда наложително палестинците.

Някои израелци настояват, че мястото би трябвало да бъде отворено за всички поклонници. Палестинците отхвърлят, опасявайки се, че това ще проправи пътя на Израел да поеме цялостния надзор над него.

Защо Йерусалим е значим и за израелците, и за палестинците?

Израел преглежда Ерусалим като своя " единна, безконечна " столица. Източен Йерусалим, превзет от Израел през 1967 година, включва Стария град с съществени обекти, свещени за евреите, християните и мюсюлманите.

Палестинците желаят Източен Йерусалим, Западния бряг и Газа за своя бъдеща страна със столица Източен Йерусалим. Израелската анексия на тази част от града не е приета от интернационалната общественост.

Съдбата на Източен Йерусалим и неговите свети места е един от най-наболелите въпроси в мирния развой, който е блокиран от повече от едно десетилетие.

Снимка: БТА/AП

Евреите, родени в Източен Йерусалим, са израелски жители, до момента в който палестинците от Източен Йерусалим получават статут на непрекъснато пребиваващи, който може да бъде лишен, в случай че живеят отвън града за нескончаем интервал от време. Те могат да аплайват за поданство, само че това е дълъг и нерешителен развой и множеството от тях избират да не го вършат, тъй като не признават израелския надзор.

В Източен Йерусалим живеят към 230 000 еврейски заселници, наред с 360 000 палестинци. Израел също по този начин е лимитирал строго разрастването на палестинските квартали, което докара до претъпканост и неразрешено строителство на хиляди жилища, които са застрашени от разрушение.

Еврейските заселници също по този начин се пробват да изселят десетки палестински фамилии от домовете им в квартали във и към Стария град. Продължилата десетилетия правна акция за изселване на палестински фамилии от квартал Шейх Джара приключи с нощни митинги през 2021 година, което способства за напрежението, разпалило войната в Газа през същата година. По-късно тези изселвания бяха отсрочени.

" Амнести интернешънъл ", " Хюман райтс уоч " и израелската правозащитна група " Б`Целем " подлагат на критика дискриминационните политики в Източен Йерусалим в отчети, в които се твърди, че Израел е отговорен за интернационалното закононарушение апартейд. Израел отхвърля тези обвинявания, като твърди, че жителите на Йерусалим са третирани еднообразно.

Защо насилието в Йерусалим се популяризира в целия район?

Много мюсюлмани преглеждат насилието в Ал Акса като нахлуване против тяхната религия. То дава мощен тласък за сближение на политическите фракции и въоръжените групировки в целия район, които упрекват освен Израел, само че и все множеството арабски мюсюлмански страни, които подписаха мир с него.

Палестинската формация Хамас, която ръководи Газа, неведнъж е призовавала за ново въстание (интифада), сходно на това, провокирано от визитата на израелски политик в Ал Акса през 2000 година

Тази седмица палестинската формация " Ислямски джихад " в Газа и палестинските бойци в Ливан изстреляха ракети към Израел в символ на взаимност с поклонниците. Протести се организират на окупирания Западен бряг и в арабските общности в Израел.

Йордания и други арабски страни, които поддържат другарски връзки с Израел, осъдиха дейностите му на свещеното място. Това направи и палестинската самостоятелна власт, която си сътрудничи с Израел по въпросите на сигурността.

Съединени американски щати и Европейски Съюз също осъдиха насилието и приканиха за въздържаност, като в същото време обявиха, че Израел има право да се пази.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР