Израелската отбранителна компания Rafael Advanced Defence Systems представи тези дни

...
Израелската отбранителна компания Rafael Advanced Defence Systems представи тези дни
Коментари Харесай

Rafael показа как лазерни оръжия свалят безпилотни самолети и ракети

Израелската отбранителна компания Rafael Advanced Defence Systems показа тези дни на ревюто IMDEX Asia 2023 в Сингапур корабна версия на своето лазерно оръжие Iron Beam. Бе показана и новата оръжейна система, за която компанията не бе споделяла информация.

Във видеото по-долу можете да видите по какъв начин наземната пускова установка Iron Beam поразява дрон и бойна глава на ракета (01:00 и 1:40 на времевата линия на видеото). Системата Iron Beam е интегрирана в системата за противовъздушна защита и е предопределена за отразяване на необятен набор от въздушни закани по стръмни траектории на полета - от дребни и огромни безпилотни летателни апарати до балистични ракети с дребен обхват на деяние.
-->


Лазерното въоръжение има доста преимущества, само че до появяването на мощните твърдотелни лазери и актуалните оптични превключватели беше мъчно да се възползваме от тях. Химическите лазери бяха извънредно обемисти, сложни и даже рискови за употреба и поддръжка. Полупроводниците и опцията за струпване на кохерентно лъчение от няколко светлинни източника разрешиха създаването на относително компактни и относително мощни - до 500 kW - лазери за бойното поле, които да се инсталират на шасита на камиони и кораби.

В допълнение към мобилното устройство Iron Beam, Rafael изложи и морска версия. То има безконечен брой муниции, не предизвиква съпътстващи вреди под формата на разпространяване на фрагменти, елементарно е за поддръжка и употреба и може елементарно да се интегрира в съществуващите системи за противовъздушна защита. Израел обмисля консолидираното на Iron Beam в националната отбранителна система Iron Dome.

Всички огромни страни в света, като се стартира от Съединени американски щати, Германия, Франция и Обединеното кралство, се занимават с сходни разработки. В Русия сходна лазерна система на име " Пересвет " беше сложена на пилотно бойно дежурство на 1 декември 2018 година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР