Израелската армия призна, че наводнява тунелите, използвани от палестинското ислямистко

...
Израелската армия призна, че наводнява тунелите, използвани от палестинското ислямистко
Коментари Харесай

Израелската армия призна, че наводнява тунелите на Хамас в Газа

Израелската войска призна, че наводнява тунелите, употребявани от палестинското ислямистко придвижване " Хамас " в Ивицата Газа, с цел да ги " обезврежда ", само че акцентира, че не заплашва достъпа на цивилното население до питейна вода, съобщи Франс прес.

" Разработени са разнообразни принадлежности за изтичане на огромни размери вода в тунелите ", се споделя в изказване на армията. Този способ " е създаден по професионален метод, в това число разбор на характерностите на почвата и тръбите " в съответните региони, с цел да се подсигурява, че няма да има увреждане на подпочвените води, добави армията.
Методът се употребява единствено тук-там, където е " подобаващ ".

Наричана от израелските военни " метрото на Газа ", мрежата от прокопани от " Хамас " тунели под Ивицата Газа беше употребена в началото за заобикаляне на израелската обсада, наложена, откакто " Хамас " пое властта над палестинския анклав през 2007 година Стотици тунели са прокопани под границата с египетския полуостров Синай, с цел да минават през тях хора, артикули, оръжия и муниции. Тунелите свързват Газа с външния свят.

След войната сред Израел и " Хамас " през 2014 година ислямисткото придвижване е разширило мрежата, от която неговите бойци могат да излизат, с цел да изстрелват ракетите си към израелска земя. В изследване, оповестено на 17 октомври, Институтът за модерна война към американската военна академия " Уест Пойнт " оповестява за 1300 галерии подземен, разпростряли се на общо 500 км.

В началото на декември израелската войска съобщи, че е разкрила над 800 входа към тунели, 500 от които са били унищожени.

Освен евентуално смъртоносния капан, който тунелите съставляват за израелските бойци, няколко израелски заложници, освободени по време на примирието през ноември, показаха, че са били държани подземен. Израелските медии цитират локални източници, съгласно които армията обмисля да залее тунелите с морска вода, изпомпвана от Средиземно море, което граничи с дребната крайбрежна територия.

Ръководителят на армията Херци Халеви съобщи единствено, че това е " добра концепция ", напомня Агенция Франс Прес.

В края на 2023 година обаче някои учени и филантропични водачи обявиха, че се притесняват от замърсяване на водните масиви със солена вода, което би имало пагубни последствия за така и така несигурния достъп на жителите на Газа до питейна вода. Ивицата е необятна сред 6 и 12 км и осоляването на подпочвените води към този момент е проблем, който се изостря от повишението на морското ниво.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР