Израел одобри износа на газ от своите офшорни находища за

...
Израел одобри износа на газ от своите офшорни находища за
Коментари Харесай

Израел започва износ на природен газ за Египет

Израел утвърди износа на газ от своите офшорни залежи за Египет като се чака интервенциите да стартират неотложно.
Одобрението в понеделник от министъра на енергетиката Ювал Щайниц беше част от дълъг развой, при който Израел ще се трансформира от вносител на природен газ от Египет в експортьор и евентуален състезател на районния енергиен пазар.
"Износът на газ в Египет от (находищата) Левиатан и Тамар е най-значимото икономическо съдействие сред Израел и Египет, откогато е подписан мирният контракт сред страните ", съобщи Щайниц.
Това ще бъде първият път, когато Египет, който през 1979 година стана първата арабска страна, подписала спокойно съглашение с Израел, внася газ от съседа си.
Базираният в Съединени американски щати Noble и израелският Delek, консорциумът, който управлява създаването на двете офшорни залежи, реализира 10-годишна договорка за 10 милиарда $ предходната година с египетския Dolphinus за доставка на 64 милиарда кубически метра.
Преди това Израел е купувал газ от Египет, само че сухопътните сектори от газопровода са били неведнъж взимани на мушка от синайските джихадисти през 2011 и 2012 година
Растящото търсене също значи, че Египет може да употребява естествения си газ за вътрешна приложимост.
Taмар, където производството стартира през 2013 година, е с запаси от 238 милиарда кубически метра.
Съседът на Израел на изток Йордания купува газ от Тамар в дребни мащаби от близо три години.
Левиатан, което находище беше намерено през 2010 година, се чака да съдържа 535 милиарда кубически метра природен газ, дружно с 34,1 милиона барела кондензат.
Очаква се Левиатан да проработи "само след няколко дни ", съобщи представител на Delek пред Агенция Франс Прес, като износът за Египет би трябвало да стартира на 1 януари.
Големият размер на египетската договорка би направил Израел „ значим сътрудник в районната енергийна стопанска система “, сподели Щайниц.
"Революцията на природния газ ни направи енергийна суперсила и освен ще обезпечи големи доходи на страната, само че и доста понижаване на замърсяването на въздуха. "
Освен че е енергийно самостоятелен, Израел се надява, че запасите му от газ ще му разрешат да укрепи стратегическите връзки в района и да помогне за основаването на нови, с взор върху европейския пазар.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР