Израел обмисля постепенно да премине към следваща, по-лека фаза на

...
Израел обмисля постепенно да премине към следваща, по-лека фаза на
Коментари Харесай

Израел обмисля преминаване към по-лека фаза във войната в Газа след посещението на министъра на отбраната на САЩ

Израел обмисля последователно да премине към последваща, по-лека фаза на интервенциите в Ивицата Газа, сподели в понеделник министърът на защитата на страната Йоав Галант , представен от Ройтерс.

Новината пристигна след диалози сред Галант и министъра на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин , който посети Израел, с цел да контракти по-ниска активност на бойните дейности и способи за понижаване на вредите за цивилното население.

Войната сред Израел и палестинската паравоенна формация Хамас, оповестена за терористична от Европейски Съюз и Съединени американски щати, стартира, откакто на 7 октомври Хамас в Южен Израел, при която починаха близо 1200 души, а над 200 бяха взети за заложници в Ивицата Газа. В отговор Израел разгласи война на Хамас, в която до момента съгласно управляващите в Газа са починали над 18 000 души.

Галант сподели, че локалното население евентуално ще може първо да се върне в северната част на Ивицата Газа, която беше най-населеният регион на средиземноморския анклав преди нашествието на Израел.

Остин и Галант не споделиха по кое време ще се случи преходът към нова фаза, която по думите на американският министър ще включва " по-хирургични " интервенции.

В началото на войната доста от жителите на северната част на Газа последваха напътствията на Израел да се изтеглят на юг, където военните ч постоянно споделят на хората да се местят на фона на непрестанните въздушни удари и престрелки с бойци от ислямистката формация.

" Скоро ще може да вършим разлика сред другите региони в Газа ", сподели Галант на взаимна конференция в Тел Авив. " Във всеки регион, в който реализираме задачата си, ще можем да преминем последователно към идната фаза и да стартираме да работим за връщането на локалното население ", сподели Галант. " Това значи, че това може да бъде реализирано по-скоро в северната част на страната, в сравнение с в южната ".

Международният напън за преустановяване на огъня върху Израел се усили на фона на покачващия се брой цивилни жертви в резултат на масираните въздушни и сухопътни офанзиви на Израел. Те целят унищожаването на Хамас, която ръководи Газа и оперира в мрежа от подземни тунели.

Съединени американски щати дават на Израел оръжия и дипломатическа поддръжка и се опълчват на апелите за преустановяване на огъня. В понеделник Остин удостовери " непоклатимата " поддръжка на Вашингтон.

Въпреки това през последните дни Съединени американски щати втвърдиха тона по отношение на държавното управление на министър-председателя Бенямин Нетаняху . Миналата седмица президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че Израел рискува да загуби интернационалната си поддръжка поради своите " безразборни " бомбардировки.

Редица американски публични лица приканиха Израел да концентрира тактиката си върху офанзиви против управлението на Хамас, учредени на разследващи данни. " Това не е сигнал за завършек на интервенцията. Понякога това значи, че сте по-прецизни, че сте по-фокусирани върху съответна група цели ", сподели Остин.

Израел твърди, че хилядите тонове бомби, пуснати в Газа от 7 октомври насам, са били ориентирани към цели, които имат военно значение.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР