Израел е инсталирал роботизирани оръжия в две конфликтни точки на

...
Израел е инсталирал роботизирани оръжия в две конфликтни точки на
Коментари Харесай

Израел разполага въоръжени роботи с дистанционно управление на Западния бряг

Израел е конфигурирал роботизирани оръжия в две конфликтни точки на Западния бряг. Те могат да пускат сълзотворен газ, да изстрелват шокови гранати и гумени патрони против палестинските протестиращи, оповестява Асошиейтед прес.

Оръжията употребяват изкуствен интелект за следене на задачите си. Въпреки, че Израел изяснява, че технологията избавя животи, критиците й виждат в това ненормална действителност, която води до прецизиране и безкрайна окупация на Израел на Западния бряг. Същевременно по този метод израелските бойци остават в сигурност. Новото оръжие идва в миг на нараснало напрежение в окупирания Западен бряг, където безредиците внезапно набъбнаха през годината. Победата на твърдолинейния съюз на някогашния министър председател Бенямин Нетаняху и извънредно десните представители на заселниците породи опасения за повече принуждение.

Роботите са с две кули, всяка оборудвана с наблюдателна камера и дуло. Те бяха инсталирани наскоро на върха на военна охранителна кула, цялостна с камери за наблюдаване. Оттам военните наблюдават бежанския лагер Ал-Аруб в южната част на Западния бряг. Когато млади палестински протестиращи се изсипват по улиците  и хвърлят камъни и запалителни бомби по израелските бойци, роботизираните оръжия пускат  сълзотворен газ или изстрелват гумени патрони, описват очевидци пред организацията.

Преди към месец военните сложиха роботите и в близкия град Хеброн, където бойците постоянно се сблъскват с палестински поданици, хвърлящи камъни. Армията отхвърли да разяснява проектите си да разположи системата другаде на Западния бряг.

Палестинският деятел Иса Амро сподели, че жителите на Хеброн се притесняват, че новото оръжие може да бъде злоупотребено или хакнато без отговорност в евентуално смъртоносни обстановки. Хората също недоволстват от това, което съгласно тях е тест на оръжие върху цивилни, добави той. „ Ние не сме подготвителен материал и терен за симулация за израелските компании “, сподели той. „ Това е нещо ново, което би трябвало да бъде спряно “, прибавя той. “

До машините няма бойци. Вместо това оръжията се ръководят с дистанционно управление. С едно натискане на бутон бойците, скрити в охранителна кула, могат да стрелят по определени цели.

Армията споделя, че системата се тества на този стадий и стреля единствено с „ несмъртоносни “ оръжия, употребявани за надзор на тълпата, като гумени патрони и сълзотворен газ. Обитателите на Ал-Аруб споделят, че кулите неведнъж са покривали лагера на хълма с газ. „ Не отваряме прозореца, не отваряме вратата. Знаем, че не би трябвало да отваряме нищо “, сподели притежателят на магазина Хюсеин ал Музиен.

Роботизираните оръжия от ден на ден се употребяват по целия свят, като военните уголемяват потреблението на дронове за осъществяване на смъртоносни удари от Украйна до Етиопия. Оръжия с дистанционно управление като израелската система на Западния бряг са употребявани от Съединените щати в Ирак, от Южна Корея по границата със Северна Корея и от разнообразни сирийски размирен групи.  Израел, прочут с напредналите си военни технологии, е измежду водещите международни производители на дронове, способни да изстрелват точно управляеми ракети.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР