Изправено пред нарастващи вълнения, правителството на Казахстан се обърна към

...
Изправено пред нарастващи вълнения, правителството на Казахстан се обърна към
Коментари Харесай

Ролята на руската мини-Нато в Казахстан

Изправено пред възходящи безредици, държавното управление на Казахстан се обърна към Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКС) с молба за военна помощ против по този начин наречените от него " терористични групи ".

Ето какво би трябвало да знаете за ръководения от Русия съюз на шест някогашни руски страни, изяснява Агенция Франс Прес.

Постсъветска конструкция

ОДКС е основана през 2002 година, месеци откакто водената от Съединени американски щати коалиция се намеси в Афганистан след атентатите на 11 септември 2001 година Тя сплотява някои от страните, подписали пакта за сигурност сред някогашните руски републики от 90-те години - Русия, Беларус, Армения, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан.

Президентът на Русия Владимир Путин съобщи тогава: " Живеем в бързо изменящ се свят и по тази причина би трябвало да укрепим контракта, който ни свързва, и да го приспособяваме към новите закани ".

През 2009 година блокът сътвори 20 000 души сили за бързо реагиране, а 3600-членното му мироопазващо поделение бе прието от Организация на обединените нации.

Руската " мини-НАТО "

Доминирана от Москва и нейната високомодерна войска, ОДКС се преглежда като " самобитна съветска противотежест на Атлантическия съюз ", само че " зависи от съветския боен потенциал за планиране на мощ ", сподели експертът по Евразия Давид Теуртри. Той добави, че " без руснаците няма доста какво да се прави ".

Това е " светиня от Варшавския контракт (от времето на Студената война) ", сподели Паскал Осер, някогашен френски боец и върховен чиновник в региона на защитата, който в този момент управлява мозъчния концерн FMES.

Осер назовава ОДКС " мини-НАТО... с Русия на мястото на Съединени американски щати от другата страна ".

Но спрямо армиите на 30-те страни от Атлантическия съюз, които работят ръка за ръка към този момент повече от 70 години, ръководеният от Русия блок е " надалеч обратно ", добави той.

ОДКС страда и от неналичието на запаси на Москва спрямо надалеч по-богатите Съединени американски щати.

Нестабилност и спорове

Нещо повече, ОДКС има напълно разнообразни проблеми от тези на НАТО.

Членовете на организацията от Централна Азия " са изправени пред опасността от дестабилизация " от Афганистан, сподели Теуртри, а алиансът разполага войски в Централен Таджикистан и Киргизстан.

По другите си флангове - Беларус е доста по-загрижена за границите си със прилежащите страни членки на НАТО Полша, Литва и Латвия, а Армения е " заета от спора си с Азербайджан ", добави Теуртри. Кратката война на Ереван със съседката му през 2020 година поради сепаратисткия азербайджански район Нагорни Карабах лиши живота на 6500 души. Тя приключи с преустановяване на огъня и унизителни териториални отстъпки за арменската страна, която безплодно изиска помощ от ОДКС.

Казахска интервенция

" Изпращането на бойци на ОДКС е метод да се резервира известна дегизировка, като се сътвори облик на интервенция на всички кавказки страни, а освен на Русия ", споделя Пиер Осер. " Скритото обръщение (от Москва) е: " Сама мога да разчистя бъркотията, управлявам организация, която може да удари с тежък ботуш. Аз давам отговор тук, вкъщи, на моя територия ", добави той.

Въпреки това Осер предизвести за вероятни " неточности " от страна на войските, като уточни, че " бойците в никакъв случай не са верният избор за потушаване на протести ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР