Изпращането на военна техника от България за Украйна се случва

...
Изпращането на военна техника от България за Украйна се случва
Коментари Харесай

Христо Гаджев успокои народа: Не изпращаме всички БТР-и! Това е солидна помощ за Украйна

Изпращането на военна техника от България за Украйна се случва няколко седмици след визитата на президента на Украйна Володимир Зеленски у нас. Страната ни изпраща 100 бронетранспортьора, взеха решение депутати. Възможностите на България са да изпраща техника от Министерство на вътрешните работи, за която няма доста информация и това докара до следващия развълнуван спор в пленарната зала. България ще изпрати на Украйна бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжения, както и аварийни елементи за обслужването ѝ.
Решението на депутатите за помощта на Украйна, която България да изпрати, още веднъж стана мотив за кавги в Народното събрание. Председателят на парламентарната комисия по защита Христо Гаджев изясни, че съответните параметри на договорката ще станат известни, откакто държавното управление подписа съглашение за подаяние с украинското и то бъде върнато в Народното събрание за ратификация.
„ Това не са всички БТР-и на Министерство на вътрешните работи. Това са тези, които са с отпаднала нужда на Министерство на вътрешните работи и надлежно още преди години са решили, че повече не им трябват, а в действителност са в тежест. В момента не са в приложимост и не са в приложимост от години “, съобщи Гаджев пред Bulgaria On Air.
Първият български представител в НАТО ген. Съби Събев поддържа взетото решение. „ Това е солидна помощ от наша страна за Украйна с бронирана транспортна техника, от която имат огромна потребност, изключително при мобилните интервенции, които се чака се разпрострат на територията на Украйна в идващите два-три месеца “, счита той.
А препоръчаната отплата за страната ни би трябвало да бъде контрактувана от държавното управление.
„ Първоначалното предложение беше в отговор на Министерството на защитата за 200 млн. $, които да бъдат предоставени от Съединени американски щати за България. Сега към този момент въпросът е какъв брой ще се договорят за тази помощ “, изясни Гаджев.
След съглашението, което държавното управление би трябвало да подписа с украинската страна, последната дума още веднъж ще е на Народното събрание.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР