Изпращаме една нелека година, която беше белязана от едно частично

...
Изпращаме една нелека година, която беше белязана от едно частично
Коментари Харесай

Напъните за Еврозоната на кабинета са странни, защото и нас, и ЕС ни чака силна турболенция

Изпращаме една нелека година, която беше белязана от едно отчасти " постпандемично възобновяване “, засилваща се инфлация и най-много от отрицателните резултати, получени като резултат от изострящия се спор в Украйна. През изтеклата година бяха наложени голям брой наказания, нанасящи вреди, освен на глобената страна, а също и на санкциониращите. В множеството браншове има много необятно поле за спор кой понася по-големия дял от негативите. Краткосрочният резултат от въведените ограничения до момента се показва на първо място в увеличение на цените на енергийните запаси, водещо до съществено усилване на инфлационните процеси, като на фона на изоставащите темпове на възнагражденията действителните приходи на семействата стартират да понижават. Тук би трябвало да отбележим, че ефектите, които следим сега, са евентуално единствено въведения към същинския потрес, който ще настъпи още преди края на тази зима.;

Това разяснява пред БНР доц. Григор Сарийски.

През 2022 година Европа понижава съветските доставки на газ едвам на половина, само че през следващата 2023 ще опита изцяло да се откаже от тях. В случая става въпрос за размер от порядъка на 140 милиарда куб. м, който, от една страна, не може да бъде обезщетен с нови контракти (не и толкоз бързо), а въпреки това – не може да бъде доставен в нужния размер заради липса на задоволителни мощности за регазификация.

Успоредно с това тече развой по нормализиране на лихвените нива, което значи по-труден достъп до заеми и надлежно редуциране както на вложенията, по този начин и на потреблението в Европа. С други думи, чака ни интервал на свиване на индикаторите за икономическа интензивност, а най-неприятното е, че към този момент не можем даже да предположим какъв брой дълъг ще бъде той.

Трудно можем да очертаем в обобщение цялостната гама на резултатите, които ще последват в следствие от по този начин сложилите се условия на средата, само че те сигурно ще се проявят както в частния, по този начин и във фискалния бранш, така като охлаждането на икономическия климат неизбежно ще докара до сериозен напън върху приходите в хазната и надлежно до растеж на бюджетните дефицити (които ще се финансират за сметка на внезапно нарастване на дълга).

Що се отнася до реалния бранш, можем да чакаме, че откакто сегашните ресурси от енергоизточници стартират да се изчерпват, ще станем очевидци на в допълнение ограничение на предлагането по веригата (природен газ – азотни торове – селскостопанска продукция – подготвени храни).

Можем да обобщим, че ни очаква интервал на много мощна турбуленция, освен това освен за България, а за целия Европейски Съюз. На този декор напъните на държавното управление за ускорено приемане на България в еврозоната наподобяват, меко казано, странни, разяснява още той.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР