Изпращаме до компетентните органи получените в Регионалната комисия на Народното

...
Изпращаме до компетентните органи получените в Регионалната комисия на Народното
Коментари Харесай

Николай Нанков: Пращаме на компетентните органи сигнали със съмнения за корупция в АПИ

" Изпращаме до способените органи получените в Регионалната комисия на Народното събрание сигнали със подозрения за корупция в АПИ ", написа във Facebook ръководителят на парламентарната комисия по районно развиване Николай Нанков (ГЕРБ - СДС).

 

" Именно по тази причина и извикахме на изключително съвещание през вчерашния ден управлението на Пътната организация - да отговори на въпросите на депутатите. На част от които неизвестно за какво към този момент една седмица нямаме отговор след формалното ни питане. А пък във вторник неразбираемо по какви аргументи Председателят на УС на АПИ не пристигна на плануваното още от петък съвещание (имал си друга работа) ", показва Николай Нанков.

 

Публикацията му в обществената мрежа продължава по този начин:

 

" С несвързани пояснения, които постоянно си противоречаха едно на друго, инж. Ясен Йорданов призна, че има нерегламентирани и порочни практики, свързани с възлагането на ремонтите и пътното поддържане в областите Варна и Добрич. Възлагали и изпълнявали действия по към този момент прекъснати от самия него контракти. А не по подписаните отново от самия него нови контракти. Не е ли, тъй като тези действия били на по-високи цени в старите, които той прекратил? Ама той сякаш не знаел какви са цените. И опита да се оправдае с подчинените си - по думите му шефове (на двете регионални пътни ръководства и в самото АПИ) били подвели шефовете си. Ама какви са тези лековерни шефове?! Толкова ли е елементарно да бъдат заблудени?! Вие вярвате ли го това?! Защо й е тогава на Агенцията Управителен съвет?! А и подобен председател… Двама шефове в АПИ били написали до Управителния съвет безсъвестен отчет. И го вкарали в нарушаване. Затова единият шеф бил уволнен. Смях!
Шефът на АПИ призна, че по порочната процедура има осъществени заплащания. Не сподели суми. След като казусът зародил, били спрели да заплащат. Но пък си траяли да разпореждат незаконосъобразно действия по към този момент несъществуващи контракти. И да одобряват и регистрират работата! Която АПИ сигурно ще би трябвало да заплати (което се опита да спести пред колегите). Вероятно става дума за десетки милиони. По контракти, които ги няма в правния мир. Работят без контракти на по-високи цени. А не разпореждат по новите. Освен, че не им харесват цените, ами и тъй като те се приключват автоматизирано, в случай че до 3 месеца от подписването им не се създадат възлагания. И откакто Комисията е сезирана на 07.03., то още на 11.03. шефът на АПИ се разбързва и разпорежда към този момент по тях (2 месеца и половина след сключването им). След такова размотаване, внезапно - единствено за един работен ден (08.03. - петък). Дали не е форма на изнудване и рекет? Нали разбирате защо иде тирада?
Председателят на УС на Агенцията ни подведе, че не е знаел от кой момент влизат в действие новите контракти. И че не му били споделили. Ами в отчета от 08.12. до УС е посочено. От датата на сключването им (22.12.2023), когато автоматизирано се приключват старите. А и в самите контракти и анексите към тях, които той е подписвал, има такава уговорка.
Подведе ни също, че към момента не подписват контракт за ремонта на пътя през Дюлинския проход, тъй като се бавил по дирекциите и все още на чуването не бил известен. Ами още веднъж не е правилно. Докладът до УС на АПИ (за подписване на контракта след извършената социална поръчка) е от 12 февруари. А до 20 март контракт не е подписан. Дали това още веднъж не е форма на изнудване и рекет?!
Всъщност за едно беше прав Ясен Йорданов - от 3 години, т.е. откогато не ръководи ГЕРБ, има големи проблеми с поддържането на републиканската пътна мрежа, които той не може да позволи.
Стана ясно още, че обещанията за евтини поправки са били следващия балон - нито един контракт на най-ниска цена не е подписан от АПИ през тези 9 месеца, призна шефът й. Ало, Кириле. Какво става? За 9 месеца нито един.
Стана ясно още, че и все още за тол системата активност правят единствено 2 НДУта (доставчици на услуги, тези от времето на ГЕРБ). За три години нито едно ново, като се изключи подписан контракт с НДУ на брачната половинка на Веселин Тодоров ( “Сиела Норма ” - компанията “около ” машините за гласоподаване и софтуера за тях), освен това в нарушаване на процедурата (по най-малко 5 условия). Защо и по какъв начин през вчерашния ден не стана ясно.
Ние квалификации няма да вършим и “присъди ” няма да раздаваме - има способени органи. Ние задавахме единствено въпроси, на които не получихме приемливи отговори от Председателя на УС на АПИ. Регионалният министър Андрей Цеков документално ме уведоми, че по някои от описаните проблеми има предоставен вътрешен одит, който ще завърши на 29 март. Ще чакам при започване на април на постоянния месечен блиц надзор в комисията управлението на Министерство на регионалното развитие - без значение дали Цеков още е министър, да ни запознае със заключенията на одита. Трябва да стане ясно с какъв брой е бил ощетен бюджетът? Какви ограничения ще бъдат подхванати? Участвал ли е шефът на АПИ в възможни корупционни практики. Или му е най-лесно да разписва, а по-късно да се крие зад шефове. Не зная по какъв начин ще подсигурява, че няма корупция в АПИ като всички пътища водят към … шефа на АПИ. Така че…Ясен е ясен…
P.S. И за информация на Настимир Ананиев, който очевидно нищо не е схванал и единствено приказва за саботажи, договорите за пътно поддръжане в двете области са подписани без да е било налично решение на Комисия за защита на конкуренцията или Върховен административен съд. Ей по този начин, тъй като на Ясен Йорданов по този начин му е харесало. Или по този начин му е подредено. Точно и единствено за тези области, дублирам, без решения на Комисия за защита на конкуренцията или Върховен административен съд. Е по какъв начин в този момент ще се оправдавате с някоя друга институция, а не с вашите “герои ”?
Но пък за сметка на това сигурно шефът на АПИ е “забравил ” да уведоми Кирил Петков, че не е сключил нито един контракт за поправки и поддържане на пътища по аршин “най-ниска цена ”. За да спре последният да повтаря като папагал една очевадна лъжа - по какъв начин към този момент АПИ работи на ниска цена. "

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР