Използвайки техника, наречена microlensing (микроленсинг), астрофизиците от Университета в Оклахома

...
Използвайки техника, наречена microlensing (микроленсинг), астрофизиците от Университета в Оклахома
Коментари Харесай

За първи път откриха планети извън нашата галактика

Използвайки техника, наречена microlensing (микроленсинг), астрофизиците от Университета в Оклахома потвърдиха съществуването на екзопланети отвън галактиката на Млечния път. Не единствено една или две – научният екип е пресметнал, че има голям брой планети с размери сравними с тези на Луната и Юпитер, в вселена позната като RX J1131-1231.

Изводите от проучването са оповестени неотдавна в Astrophysical Journal Letters.

Изображението нагоре демонстрира галактиката в центъра, заобиколена от четири квазара (астрономически звезден обект). Смята се, че в тази централна алена точка има няколко трилиона планети. Освен това, те наподобяват като „ непослушни “ планети, които не обикалят звезда, както това става в стандартната слънчева система, само че се движат много по-свободно в отдалечената вселена.

„ Ние сме доста разчувствани от това изобретение. Това е първият път, когато някой открива планети отвън нашата вселена „, споделя професорът на университета Синиу Дай (Xinyu Dai).

„ Айнщайн е планувал теоритично, че астрономите ще могат да употребяват техниката на микроленсинг, с цел да следят отдалечени обекти, като употребяват гравитацията на звездите, които са сред тях и Земята “, споделя Тери Осуалт от университета „ Ембри-Ридъл “ пред CNET.

Такова събитие настава, когато незабележим небесен обект застане на пътя на лъчите от далечна звезда към Земята. Масата на този обект закривява тези лъчи, фокусирайки ги, сходно на леща, към Земята и правейки я краткотрайно да наподобява по-ярка.

„ Когато една звезда на напред във времето минава тъкмо сред нас и звезда намираща се на назад във времето, гравитационното микронизиране води до съвършен кръг от светлина – така наречен “пръстен на Айнщайн „, – споделя Осуалт.

Масивното гравитационно привличане на обект като звезда, провокира пространство, което да се огъне към нея, а светлината от по-далечен обект би се изкривила към нея, което ще докара до увеличение на резултата.

Астрофизиците са употребявали резултатите от наблюдения направени с галактически телескоп от рентгеновата обсерватория Chandray на НАСА. След това те са анализирали резултатите, употребявайки Supercomputing Center (суперкомпютър) на Университета на Оклахома. Технологията на микроленсинг е употребена за разкриване на хиляди планети в Млечния път, преди учените да „ изоставен “ нашата вселена и да надникнат оттатък.

„ Това е образец какъв брой мощни могат да бъдат техниките за разбор на извънгалактическият микроленсинг “, декларира откривателят Едуардо Гуерас.

„ Галактика в която открихме планетите се намира на 3,8 милиарда светлинни години надалеч от нас и няма никакъв късмет да следим тези планети непосредствено, даже и с най-хубавия телескоп, който човек може да си показа в сюжет за научна фантастика. Ние обаче можем да ги учим, да разкрием наличието им и даже да имаме визия за техните маси. Това е страхотна технология “, споделя Гуерас.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР