Изплатените средства по Програмата за развитие на селските райони за

...
Изплатените средства по Програмата за развитие на селските райони за
Коментари Харесай

Изплатиха над 114 млн. лева за развитие на селските райони

Изплатените средства по Програмата за развиване на селските региони за последните три месеца са на стойност над 114 млн. лева Това сподели изпълнителният шеф на фонда Борис Михайлов по време на брифинг.

Най-голяма част от изплатените дотации за този интервал са за подмярка " Инвестиции в основаването, подобряването или разширението на всички типове дребна по мащаби инфраструктура ". За тази подмярка са заплатени 59.5 млн. лева На второ място с над 20 млн. лева е подмярка " Инвестиции в аграрни стопанства ". Трета в класацията пък е. С двойно по-малко средства или по-точно 5.7 млн. лева е подмярката " Предотвратяване на вреди по горите от горски пожари, естествени бедствия и катастрофични събития ".

Макар непрекъснато да се правят разплащания, то съгласно аграрни стопани има значително закъснение по схемите. Това е и едно от най-честите недоволства на земеделци, поради което те звънят на четирите " горещи " линии на ДФЗ. " Най-често земеделците се жалват за забавени решения за утвърждение на планове, както и от отвод на чиновници да дават отговор на запитванията на реципиенти ", уточни Михайлов.

Общо постъпилите въпроси за 3 месеца са 650, като са подадени сигнали за нарушавания, неизясненост и корупция. " По всички тях са подхванати дейности за разрешаване на зародилите неясноти, всеки един въпрос се преглежда и обработва ", съобщи Михайлов, като добави, че някои от сигналите са дадени на " способените органи за следствие ". " Което е било належащо, е обещано на прокуратурата ", безапелационен бе Михайлов, който уточни, че се работи по посока превъзмогване на забавянията.

" Най-голямото закъснение е при разглеждането на предложенията на локалните инициативни групи, като при някои от тях забавянето е 30 месеца ", призна Михайлов. Към момента от 105 броя забавени процедури, по 49 от тях е завършена обработката. От 357 забавени планове пък на 37 е завършила обработката, а на 148 са изпратени уведомителни писма.

Иначе за едно тримесечие инспекторите на фонда са направили 6273 инспекции на място, а единствено по Програмата за развиване на селските региони са направени 327 инспекции. Инспекциите за Директни заплащания на повърхност са 4566 броя, до момента в който осъществените изненадващи инспекции са едвам 61 броя.

За обсъждания интервал ДФЗ е сключила 181 контракта със сума от близо 63 млн. лева При учебните схеми " Плод " и " Мляко " пък се работи по нова методология за установяване доставните цени на продуктите.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР