Изплащането на пенсиите и добавките за следващия месец ще бъде

...
Изплащането на пенсиите и добавките за следващия месец ще бъде
Коментари Харесай

Ето какви пенсии ще изплащат от 1 юли

Изплащането на пенсиите и добавките за идващия месец ще бъде в интервала сред 7 юли (сряда) и 20 юли (вторник). За 12-ти месец поред към тях ще бъде изплатена и еднократната спомагателна сума от 50 лв., която ще получат близо 2,08 милиона пенсионери, без значение от размера на техните пенсии.

За изплащането на добавката са планувани спомагателни 104 милиона лв., които са обезпечени за сметка на преструктуриране на разноските или прехвърлянията по централния бюджет за 2021 година, оповестиха от Национален осигурителен институт.

През месец юли ще се изплати осъвремененият по „ швейцарското предписание “ размер на трудовите пенсии. Осъвременяването се прави с 5 на 100 върху действителния или непокътнатия размер на пенсиите към 30 юни 2021 година, без изплащаните към тях добавки.

Когато осъвремененият размер е под минималния размер на пенсията за съответния тип, той се приравнява на минималния размер, а когато е над оптималния – се лимитира до него.

През 2021 година по изключение повишението на минималния размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст, от който са производни минималните размери на другите типове пенсии за трудова активност, се извърши шест месеца по рано – от 1 януари, вместо нормалното от 1 юли.Тъй като не е планувано минималният размер на трудовите пенсии да се усили наново през тази година, пенсиите, които след осъвременяването през юли не надвишават минималния предел за съответния тип, ще продължат да се изплащат в същия размер.

Аналогично е ситуацията и за пенсиите, приравнени на оптималния размер. От 1 юли е повишен с 5 на 100 и размерът на обществената пенсия за напреднала възраст, както и размерите на другите пенсии, несвързани с трудова активност, които се дефинират като % от размера на този тип пенсия.Пенсионерите ще могат да се осведомят за новите размери на пенсиите си след 1 юли посредством електронната услуга „ Справка за издадени пенсионни разпоредби по ЕГН и ПИК “ на интернет страницата на Националния застрахователен институт (НОИ).

При поискване, разпорежданията ще се връчват и по определен от лицата метод - в съответното териториално отделение на Национален осигурителен институт, по пощата с предложено писмо или посредством Системата за несъмнено електронно връчване на Държавна организация „ Електронно ръководство “.

Изплащането на сумите посредством пощенските станции ще се прави съгласно направен график, който ще бъде авансово разгласен във всяка една от тях. Преводите на юлските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще бъдат осъществени на 7 юли 2021 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР