Изписването на думата Интернет в най-популярната търсачка ни дава над

...
Изписването на думата Интернет в най-популярната търсачка ни дава над
Коментари Харесай

Препоръчителен родителски контрол: Euronews влезе в дебрите на тъмната мрежа

Изписването на думата " Интернет " в най-популярната търсачка ни дава над 800 милиона резултата. Така е и с множеството думи. Ако мислите, че Гугъл знае всичко - лъжете се. Всъщност Гугъл знае едвам 5% от цялата информация в Интернет. Останалото е dark web (в превод - тъмна мрежа). В края на предишния век американските военни основали криптирана мрежа за неуловимо другарство. После я изоставили, само че нейната нелегалност привлякла потребителите. Тя се смята за съвсем непроследима. Затова се оказва дом както на нарушители, търгуващи с престъпни услуги, по този начин и на дисиденти, изправящи се против властнически държавни управления.

В тъмния и чужд интернет влизаме с киберексперта и някогашен чиновник на ГДБОП Любомир Тулев:
 New Iceberg Fb фотография: Фейсбук - The Dark Web.
„ Всичко това, което е под водата - долната част на айсберга е известно като deepweb - дълбокият интернет. Като споделяме бездънен не, тъй като е нещо, което е нелегално или незаконно. Там е всичко това, което Гугъл не може да види. Например заключен фейсбук профил. И към този момент най-долната, най-ниската част, най-тъмната част от този deepweb е darknet- тъмният интернет “, споделя Тулев.

Наркотици, оръжия, крадени банкови карти и услугите на хакери, които оферират съвсем всичко - от ревностен сътрудник, който желае да следи Facebook профила на половинката си до кражба на персонални данни и заразяване с вируси. Най-различни престъпни услуги се оферират в леснодостъпните, само че тъмни елементи на интернет.

Ползвайки тъмната мрежа, потребителите са анонимни: „ Излиза, че сега сме във Филипините, само че ние не сме на Филипините, а сме в София “, демонстрира Тулев посредством уебсайт, който засича местоположението на IP-адресите.

Анонимността и комфортът, ползвайки тъмната мрежа от България, системите да считат, че си във Филипините, носят на darknet славата на неконтролируема от службите мрежа. Затова и в нея се обитават най-различни незаконни уеб сайтове. Криминалните услуги са подредени в разнообразни описи – „ финансови услуги “, от които можеш да си купиш открадната банкова карта, „ дрога “, „ оръжия “, „ подправени документи “ и други
 Teo I Tulev
" Няма съвършено закононарушение ", акцентира с мигане Любомир Тулев. Той описа за случай от практиката си. Шест месеца киберотделът на антимафиотите разследвал закононарушение с български участник. Половин година обвиненият се измъквал от проверяващите, защото употребил тъмната мрежа, която прикривала дейностите му. В последна сметка той попаднал на един от клопките на киберотдела на ГДБОП и бил арестуван.

Но тъмната мрежа няма предназначението да дава поле на нарушителите поле за безвредни връзка и търговия. В същността си е система за анонимна и непроследима връзка:

„ Tor е воден от концепцията да дава независимост и анонимност. Много огромна част от потребителите не са нарушители. Огромната част от потребителите са публицисти и хора от страни, в които няма независимост на словото. Вземете едни страни, изключително когато беше Арабската пролет – Тунис, Египет, Мароко и така нататък – във всички тези страни имаше взрив на потреблението на Tor. Те са водени от това, че могат да употребяват интернет без държавното управление да схваща за това нещо “, отбелязва киберекспертът Тулев.

Само по себе си наличието на потребителите в тъмната мрежа не ги прави нарушители, само че може да даде сигнал към службите, който Тулев дефинира като оранжева лампа. Действията ни биха се оказали престъпни, в случай че си поръчаме незаконна услуга.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР