Изпълнителният директор на Съюза за стопанска инициатива и представител на

...
Изпълнителният директор на Съюза за стопанска инициатива и представител на
Коментари Харесай

Становище на ССИ до „Оперативна работна група за подобряване на бизнес средата“ към МИИ

Изпълнителният шеф на Съюза за стопанска самодейност и представител на ССИ в „ Оперативна работна група за възстановяване на бизнес средата “ Алексей Петров изпрати мнение до Станислава Ялъмова, ръководител на „ Оперативна работна група за възстановяване на бизнес средата “ и шеф на политическия кабинет на министъра на стопанската система и промишлеността.

Агенция БГНЕС разгласява цялостния текст на мнението:

„ Уважаема г-жо Ялъмова,

Във връзка с предоставената ни опция да дадем оферти по отношение на подобряването на бизнес средата в Република България, с които бихме желали да се запознае работната група, излагаме следното мнение:

Условията, в които оперира бизнесът в Република България може да се преглеждат като макро и микро бизнес среда. Макро бизнес средата има следните съставни елементи – политика, стопанска система, обществено развиване, околна среда, софтуерно развиване и несъмнено правна среда (P.E.S.Т.E.L). Анализът на настоящите нормативни актове и предлагането на нови законопроекти в миг, когато няма конституирано Народно заседание не би следвало да бъде приоритет. Условията на рецесия, породена от пандемия и война постановат императивно работодателските организации, синдикатите и страната да обединим старания. Защото само в случай че обединим старания можем да управляваме бизнес средата, а освен да се приспособяваме. И единствено такава демонстрация на интензивност ще докара до проактивност, която ще трансформира опасности във благоприятни условия.

Оценяваме нуждата от обзор на нормативната база и оферти за привременни законодателни ограничения, тъй че при конструирането на новия постоянен кабинет, той да има основата, върху която да гради политиките си. В съответния случай одобряваме разглеждането на правната рамка като детайл от бизнес средата единствено в подтекста на осъществяването на уговорките на страната по Плана за възобновяване и резистентност. Поради тази причина предлагаме да бъде основана обособена работна група, формирана от, излъчени от всички страни адвокати, която категорично да се занимае правния разбор и оценката на въздействието на препоръчаните законопроекти.

Служебният кабинет може да повлияе на макросредата посредством подзаконови нормативни актове, които са част от компетенциите на Министерски съвет. С оглед на това, съставен елемент на макросредата, който считаме за приоритет и към който считаме, че Министерството би трябвало да насочи напъните си е софтуерният фактор с акцент цифрова промяна за основаване на конкурентно преимущество за българския бизнес.

Специално внимание постанова обществения детайл с акцент върху професионалната преквалификация, тъй че да бъде приспособена работната мощ към потребностите на трудовия пазар.

Тристранното съдействие разполага и с доста благоприятни условия за влияние върху микро бизнес средата, главните съставни елементи, на която са клиент, съперник, снабдител, медиатори и контактни групи, включващи институциите на държавната власт. В тази връзка високо ценим извършената годишна работна среща на икономическите съветници, дълготрайно командировани в Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ) с представители на българските бизнес организации и асоциации, както и основаването на работна група за „ Набелязване на нови процедури за работа със Службите по търговско-икономически въпроси. ” Министерството на стопанската система следва да подкрепи бизнеса с изключение на като даде осведомителна поддръжка, по този начин и като насочи напъните си към развиването и търсенето на нови външни пазари и снабдители посредством мрежата на комерсиалните аташета. Необходимо е да се създаде и проект за представяне на българската бизнес среда като привлекателно място за вложения.

Всички старания за основаване на удобна бизнес среда обаче биха били напразни, в случай че не се подхващат незабавни ограничения за оптимално ограничение на корупцията и възстановяване качеството на обществените услуги.

В умозаключение ние от Съюз за стопанска самодейност показваме подготвеност за подпомагане при правенето на ограниченията и политиките за ръководство на рисковете в бизнес средата, които следва да бъдат приоритет на работната група “, се споделя в мнението на Алексей Петров, изпълнителен шеф на ССИ. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР