Изпълнителният директор на Роскосмос на направлението „Пилотирани програми“ официално обяви

...
Изпълнителният директор на Роскосмос на направлението „Пилотирани програми“ официално обяви
Коментари Харесай

Роскосмос обяви причината за аварията на Союз-ФГ

Изпълнителният шеф на Роскосмос на направлението „Пилотирани програми“ публично разгласи повода за повредата на ракетата Союз-ФГ от 11 октомври.

„Преди два дни специфичната комисия за следствие повредата на Союз-ФГ завърши своята работа. Аварията е произтекла заради неправилното делене на първата и втората степен на ракетата. Един от страничните ускорители при отделянето не се е отдалечил задоволително и е блъснал резервоара с гориво на втората степен. Комисията откри, че повода за това е неправилната работа на датчика, сигнализиращ за разделянето на първата и втората степен„.

Аварията със Союз-ФГ е първата за последните 35 години, при изстрелване на пилотиран галактически полет. Подобна е обстановката от 1975 година със Союз-18-1. Тогава заради повреда на ракетата притежател, галактическият транспортен съд извърши суборбитален полет. Този път корабът с екипажа сполучливо се приземи в Казахстан.



Изясняването на повода за повредата е значимо изискване, за продължат изстрелванията на ракетите Союз и застрахователните компании да се съгласят да застраховат тези изстрелвания, даже и при осезателно повишени цени.

Първият след повредата полет на ракетата Союз-ФГ е плануван за 16 ноември тази година в 21:14 часа. Тя би трябвало да изведе товарния транспортен съд Прогрес МС-10 до Международната галактическа станция.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР