Изпълнителният директор на Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев е

...
Изпълнителният директор на Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев е
Коментари Харесай

Едрият бизнес свали шефа на НЕК

Изпълнителният шеф на Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев е подал оставката си в деловодството на Българския eнергиен холдинг. Това оповестиха през вчерашния ден от енергийния холдинг, без да дадат информация каква е повода за това. Илиев пое НЕК през ноември 2014 година, откакто ГЕРБ завоюваха парламентарните избори.

Преди дни Илиев излезе с остро мнение против ценовото решение на КЕВР за новия интервал. Според него избраните им цени за контролирания пазар не са задоволителни за покриване на разноските на компанията.

В началото на май работодателите изпратиха писмо до премиера и енергийния министър и желаеха оставката на шефа на НЕК. Причина за това станаха рекордните цени на тока за бизнеса от 84 евро на мегаватчас. Те приканиха за съществени промени в компанията.

Петър Илиев обаче отхвърли да подаде оставка макар настояването на работодателските организации. Според него повода за високите цени на тока се кореняла в неналичието на вода в язовирите, в несбъдването на прогнозите за значителни превалявания. Той изрично отхвърли обвиняванията на работодателите, че съзнателно се основава недостиг на електрическа енергия. А за оставката му нямало причина.

" НЕК предложи обилни количества, които за мое страдание не се сбъднаха, тъй като нямаше превалявания. Никога не ни е била задачата да ощетим някого или да не дадем на бизнеса ", разяснява Илиев. Той съобщи, че цените на свободния пазар се дефинират от пазарни механизми, а в двата дни с по-висока цена търсенето също било по-високо.

" Другото, за което имам подозрение, е, че изтича информация. Значи някой знае, че ще се подадат тези количества, тъй като ние ги подаваме в 1 часа - поръчката какъв брой ще продадем на идващия ден. Значи някой може би има и сведения от това, че ще се продадат спомагателни количества и той ще си напазарува доста добре ", добави шефът на НЕК. Илиев акцентира, че главното обвързване на компанията е да доставя сила на ЕРП-тата за популацията.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР