Изпълнителната агенция за околна среда и водите (ИАОС) трябва да

...
Изпълнителната агенция за околна среда и водите (ИАОС) трябва да
Коментари Харесай

Съд задължи екоминистерството да даде всички данни за вноса за боклуци в България

Изпълнителната организация за околна среда и водите (ИАОС) би трябвало да даде достъп до всички формуляри за импорт на боклуци в България, подадени към организацията през 2017 и 2018 година Това следва от решение на Административен съд - София-град, който анулира отхвърли на основния секретар на ведомството да даде данните, заяви " Капитал ".

Решението е дефинитивно и Изпълнителна агенция по околна среда има 14 дни да даде достъп до информацията. През август 2019 година " Капитал " желае от министъра на околната среда и водите Нено Димов достъп до всички приложения, съдържащи информация, съпътстваща транспортите на боклуци. В тях може да се намерят всички данни за вноса на отпадъци- какви са те, кой ги внася, кой ги транспортира, къде ще се оползотворят и така нататък

От екоминистерството, препращат заявката от " Капитал " на Изпълнителна агенция по околна среда, откъдето отхвърлят да дават информация, мотивирайки се с изказванието, че въпросната информация не е социална. Следва обжалване със съдействието на правния екип на " Програма достъп до информация ", с цел да се стигне до настоящия резултат.

Темата с отпадъците и изгарянето им е настояща от няколко месеца, като се разбра за случаи на нерегламентираното им потребление в Топлоелектрическа централа " Брикел " (Гълъбово) и " Топлофикация - Перник ", като и двете сдружения се свързват с предприемача Христо Ковачки. Тази седмица пък италианската полиция спря цялостен трен, цялостен с отпадък, с адресат в България.

В края на септември министърът на околната среда и водите Нено Димов разгласи в телевизионно изявление, че горенето на боклуци е одобрена европейска процедура и дори България изостава от нея като изгаря едвам 3% от отпадъците при приблизително 28% за Европейския съюз. Той добави, че България би трябвало да доближи до най-малко 25% изгаряне на боклуци.

София има план за създаване на цех за горене на боклуци, само че градежът му е нападнат от екоорганизации и цивилен сдружения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР