Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) прехвърли към общините отговорността

...
Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) прехвърли към общините отговорността
Коментари Харесай

Екоинспекцията прехвърли на общините отговорността за достъпа до данните за смога

Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) трансферира към общините отговорността за обществения достъп до часовите стойности за замърсяване на въздуха, които самата организация отхвърли да даде на неправителствена организация през февруари тази година.

Това излиза наяве в отговор на организацията на питане на " Дневник " с какъв претекст организацията отхвърля почасовите данни за качество на въздуха в столицата за последните четири години, поискани от съдружие " За Земята ".

Поводът е решението на административен съд в София от началото на август, който постанови че отводът на организацията да даде тази информация няма никакво съображение, тъй като става дума за информация с огромно публично значение. Неправителствената организация " За Земята " изиска подробните данните от организацията с обяснението, че те ще оказват помощ за разбора на казуса и за дейно справяне с тежкия смог в столицата.

Агенцията изяснява, че посредством Националната система за надзор качеството на въздуха тя дава в действително време на съответните общини часови стойности от автоматизираните измервателни станции, ситуирани на тяхна територия. Става дума а данни за всички замърсители, включително и за фините прахови частици. Общините от своя страна са задължени да дават тази информация на обществеността също в действително време посредством осведомителни табла или на интернет страниците си, написа в писмото на Изпълнителна агенция по околна среда до " Дневник ".

В същото време от Изпълнителната организация за околна среда не дават отговор на запитването на редакцията с какъв претекст отхвърлят гласност на тези данни, както и за какво апелират решението на съда. От Изпълнителна агенция по околна среда изясняват, че се възползват от законното си право да апелират решението на съда, когато " то е неподходящо за нея като страна по делото ". Макар че делата са обществени и всеки може да ги наблюдава, от Изпълнителна агенция по околна среда отхвърлят да разясняват " въпроси, които са по съществото на разногласието ", поради " висящия правосъден развой ".

Делото е по тъжба на съдружие " За Земята – достъп до правораздаване " от март тази година. Организацията е представлявана от юрист Александър Кашъмов от стратегия " Достъп до информация ". От Изпълнителна агенция по околна среда са обжалвали решението макар безапелационния претекст на съда, че отводът им няма съображение.
В София е редовно замърсяван въздухът, казусът с фините прахови частици е сериозен и постоянно се надвишават допустимите европейски правила. Начинът, по който се разгласяват данните, е значим разбор на казуса и определяне на източника на замърсяване.

" С наблюдение на почасовите данни може да се реши степента на замърсяване. Среднодневните стойности не са задоволителни, тъй като високите стойности от деня се балансират с тези от нощта. Така резултатът за денонощието е в норма, което не дава цялостната информация на жителите, " изясняват от " За Земята ". Те припомнят, че архивните данни от своя страна могат да послужат на организации, откриватели, здравни специалисти за разнообразни проучвания и правене на рекомендации за възстановяване на въздуха и запазване здравето на хората.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Замърсеният въздух (69)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР