Изпълнителната агенция Медицински надзор“, както и Окръжните прокуратури в Ловеч

...
Изпълнителната агенция Медицински надзор“, както и Окръжните прокуратури в Ловеч
Коментари Харесай

ИАМН и прокуратурите в Ловеч и Плевен започват проверки за починали родилка и бебе

Изпълнителната организация „ Медицински контрол “, както и Окръжните прокуратури в Ловеч и Плевен стартират инспекция по случай с умряли родилка и бебе от Луковит, заяви БНР.

От организацията са се самосезирали по отношение на медиен репортаж. Бебето е родено в болничното заведение в Бяла Слатина, откъдето е изписано и няколко дни след изписването здравословното му положение се утежнява. То е отказало да се храни и е било превозено до незабавния център в Червен бряг, а по-късно до незабавния център в Луковит. Починало е в кола за спешна помощ, на път за болничното заведение в Ловеч.

Майката, която е на 23 години, също се влошила, била е закарана до Луковит, по-късно била върната в болничното заведение в Бяла Слатина. Починала е в университетската болница в Плевен, четири дни след бебето.

От ИАМН ще създадат инспекция на всички лечебни заведения, свързани със случая.

От ЦСМП-Ловеч декларират, че майката изобщо не е посещавала Центъра за незабавна помощ в Луковит, а бебето е било откарано там на 5 февруари в неприятно здравословно положение. Оттам са поискали оборудвана кола за спешна помощ от Ловеч и някъде по обяд на път от Луковит за Ловеч бебето е умряло в колата за спешна помощ.

Според доктор Силвия Моева, зам.-директор на ЦСМП-Ловеч, не става въпрос за лекарска неточност, а медиците, които са били колата за спешна помощ, както и тези в незабавния център в Луковит, са работили съгласно всички нормативни документи и законодателството. Д-р Моева сподели още, че бебето е било на 10 дни.

От Окръжната прокуратура в Ловеч, където е формирано досъдебно произвеждане, оповестяват, че е направена аутопсия, само че едвам след привършване на съдебно-медицинските експертизи ще станат ясни аргументите за гибелта на бебето.

В Плевен също е формирано досъдебно произвеждане за възможна лекарска неточност след гибелта на 23-годишна родилка. Жената е превозена до Университетската болница „ Д-р Георги Странски “ в доста тежко положение – септичен потрес. Въпреки положените старания тя умира на 9 февруари. Назначена е здравна експертиза.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР