Изпълнението на мярката Солидарност“ за украинските бежанци приключва утре, 31

...
Изпълнението на мярката Солидарност“ за украинските бежанци приключва утре, 31
Коментари Харесай

`Приключва изпълнението на мярката `Солидарност“ за украинските бежанци

Изпълнението на мярката „ Солидарност “ за украинските бежанци завършва на следващия ден, 31 юли. По тази мярка украинските жители със статут на краткотрайна протекция у нас получиха поддръжка за бърза интеграция на пазара на труда. Прекратяването на схемата е поради края на програмния интервал на оперативната стратегия „ Развитие на човешките запаси “, която е за период 2014 – 2020 година, съобщи кореспондент на БНР.

От юни предходната година досега към 2600 украинци са намерили работно място. Работодателите получаваха средства за заплатите и осигуровките в началото за три, а след това и за 6 месеца, изплащаха се и интеграционни добавки по 356 лв. за тримесечен интервал, с цел да заплащат украинските жители комуналните си разноски. Сега украинците могат да вземат участие в други схеми за субсидирана претовареност и образования.

На разположение на украинските жители, а и за всички на трудовия ни пазар, са новите ограничения с европейско финансиране от новия програмен интервал.

Първата скица е „ активиране “ по мярката „ Започвам работа “, планувано е откриване на центрове, в които безработни и неактивни ще бъдат стимулирани за интензивно държание. Първите шест центъра към този момент работят – в Димитровград, Кюстендил, Ихтиман, Перник, Пазарджик и Сливен.

Хората, които ги посещават, биват насочвани към свободни работни места и подобаващи образования.

Скоро следва стартът на втория съставен елемент – „ образование “, ориентиран към професионална подготовка на безработни, а за украинските жители ще са подобаващи курсовете по български език, за което ще получават ваучери. 

Те могат да валидират и притежавани професионални умения и подготовка.

Третият съставен елемент на „ Започвам работа “ е „ претовареност “ с общ бюджет 224 милиона лв.. По него разселените у нас, а и други безработни, напълно скоро ще бъдат включени в подкрепена претовареност за интервал от 6 до 24 месеца.

По данни на единния информативен портал „ БГ за Украйна “ сега у нас обитават малко над 95 000 украински жители. Повече от половината от тях са деца.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР