Изоставаме с десетилетия спрямо системите в Западна Европа. Tова е

...
Изоставаме с десетилетия спрямо системите в Западна Европа. Tова е
Коментари Харесай

Електронните рецепти в ЕС са въведени отдавна, на места вече и са трансгранични

Изоставаме с десетилетия по отношение на системите в Западна Европа ". Tова е един от изводите на Станимир Хасърджиев, шеф на Националната пациентска организация във връзка въвеждането на електронни предписания за антибиотици и медикаменти против диабет от 16 октомври. То провокира разногласия сред лекари и фармацевти за метода на работа, а пациенти се оплакват от неспособност да получат нужните медикаменти. Пред Би Ти Ви Хасърджиев добави, че България се е забавила доста с въвеждането на е-рецептите и по тази причина в този момент е толкоз мъчно.

Редица страни от Европейския съюз са развили системите си, макар липса на европейска инструкция за наложително издаване на електронна рецепта. Директива за правата на пациентите от 2011 година обаче дава право на всеки европейски жител да си купи медикаментите в друга страна от Европейски Съюз, като му се трансферира електронната рецепта.

Така, някои страни от Европейски Съюз към този момент са въвели оперативно съвместими системи за електронни предписания. Например електронните предписания, издадени във Финландия, могат да се употребяват в Хърватия, Естония и Португалия, без да е належащо копие на книжен притежател. Трансграничната електронна рецепта дебютира през 2019 година първо посредством опцията медикаменти в аптеки в Естония да бъдат купувани с финландска рецепта. И в двете страни електронните предписания са въведени през 2010 година, а във Финландия от 2017 година е единственият метод за изписване на медикаменти. Проучване измежду фармацевти от двете страни сочи, че съгласно тях електронните предписания са подобрили достъпа до медикаменти, макар докладвани неточности в рецептите и механически проблеми на системата.

В Германия изтича 3-месечният тестови интервал, като там електронният документ е въведен за всички лекарствени средства, съобщи пред " Нова телевизия " ръководителят на лаборатория по инфекции на мозъка в Берн доктор Аспарух Илиев. " Държавните здравни каси, които са най-големият осигурител в Германия, изписват най-евтините генерици и по този метод се пестят пари ", добави медикът. " Швейцария към момента употребява хартиени предписания, само че те се сканират и цифровизират ", акцентира доктор Илиев. Документите там се съхраняват в списък.

От Европейския съюз предлагат при издадена електронна рецепта, пациентът да изиска хартиено копие, в случай че има намерение да употребява рецептата в друга страна от Европейски Съюз, защото електронната рецепта може да е недостъпна отвън съответната страна.

По-отдавна въведената опция медикаменти да бъдат купени с хартиена рецепта в друга държава-членка се оказва незадоволително ефикасна. В отчет, оповестен през 2012 година е регистрирано, че трансграничните хартиени предписания са сред 0.02% и 0.04% от всички предписания, отпускани в Европейски Съюз. Докладът също по този начин споделя, че към 55% от предоставените задгранични хартиени предписания не са били отпуснати незабавно.

Проучване, оповестено от здравния институт на Съединени американски щати установи, че преходът от хартиени предписания към електронни предписания прави отпущането по-безопасно, по-ефективно и по-рентабилно. Допитване измежду финландски фармацевти, демонстрира, че електронните предписания имат позитивен резултат върху намаляването на броя на фалшифицираните предписания и грешките при разпределяне и усъвършенстват ръководството на медикаментите на пациентите. По сходен метод изследване, извършено в Швеция, сподели, че болшинството от фармацевтите намират електронните предписания за безвредни и потребни за пациентите и рентабилни за аптеката. Обратно, в случай че системата за електронни предписания не е с високо качество и е неприятно внедрена, електронните предписания могат да понижат успеваемостта на работа както на фармацевтите, по този начин и на лекарите, да застрашат сигурността на пациентите и да усилят разноските за опазване на здравето.

Една от аргументите за въвеждане на електронната рецепта за антибиотици, по думите на здравния министър Христо Хинков, е опит да се избегне антимикробната устойчивост, поради необятната приложимост на антибиотици от българите. Седмичникът " Капитал " напомня, че България е една от европейските страни, в която се употребяват най-вече антибиотици на глава от популацията - с съвсем 50% над междинното за Европейски Съюз и три пъти повече в сравнение с да вземем за пример в Австрия.

През юни Европейската комисия насочи рекомендация за усилване на дейностите на Европейски Съюз против антимикробната устойчивост.

За 2030 година са избрани няколко цели на Европейски Съюз, създадени взаимно с Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите (ECDC):

• понижаване с 20 % на общата приложимост на антибиотици при хората;

• минимум 65 % от общата консумация на антибиотици при хората следва да бъде ефикасна (използване на верния антибиотик);

• понижаване на инфекциите, породени от три основни резистентни към антибиотици бактерии, което ще се ползва основно за лечебните заведения.

В позиция пациентски организации " Заедно с теб " упорстват незабавно да се преразгледа решението на Министерството на здравеопазването и да се издават с изключение на електронни и хартиени предписания до момента в който се изчистят всички проблеми.

" Въвеждането на електронни предписания за антибиотици и медикаменти за диабет от 16 октомври 2023 година внесе безпорядък както измежду лекарите, които издават рецептите, по този начин и измежду пациентите, които незабавно се нуждаят от медикаментите ", показват организациите.

Добавят, че пациенти остават без антибиотично лекуване тъй като системата не работи.

" Причините са безпорядък с кодове на медикаменти и амбулаторни листове, сривове в компютърната система, липса на програмен продукт или обновен подобен при лекарите, които издават електронна рецепта, а оттова и неспособност на пациентите да закупят нужните им медикаменти за лекуване ", пишат от организацията.

Според шефа на Националната пациентска организация Хасърджиев в други страни се вършат проби на системата, до момента в който у нас тя е въведена " стремително - за една нощ ".

" Желателно е да се разработят потребителски интерфейси, които да са комфортни и лесни за потребление както от пациентите, по този начин и от лекарите и фармацевтите. Тук от бързане се позволяват неточности и най-после резултатът се трансформира в недостатък ", счита той.

Хасърджиев споделя още, че в това да има по едно и също време е-рецепти и хартиени има смисъл единствено в хода на прекосяването от едните към другите. Такъв стадий е трябвало да има, само че той е прескочен, счита още той.

" Ако системата не може да покрие потребностите на пациентите, допустимо е страната да даде заден ход, въпреки да не ми се желае да се стига до там ", споделя Хасърджиев.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР