Изображенията, генерирани от AI, са лишени от защита на авторските

...
Изображенията, генерирани от AI, са лишени от защита на авторските
Коментари Харесай

Отмениха авторско право на художничка, използвала изкуствен интелект


Изображенията, генерирани от AI, са лишени от отбрана на авторските права, взеха решение в Съединени американски щати
(снимка: CC0 Public Domain)

Един от най-спорните въпроси, свързани с изкуствения разсъдък, е дали творбите, основани с негова помощ, могат да бъдат предпазени с авторски права. Решение на американската работа за авторско право по един съответен случай евентуално ще има дълготрайно значение за креативната промишленост.

Тази седмица Службата за авторско право на Съединени американски щати преразгледа решението за отбрана на авторските права за комикса „ Заря на зората ” на художничката Кристина Кащанова. Изображенията в това произведение са основани от системата за генеративен изкуствен интелект Midjourney по текстово изложение.

Ведомството постановява, че Кащанова „ е създател на текста на творбата, както и на подбора, съгласуването и организирането на текстови и образни детайли на творбата ”. Въпреки това, изображенията, включени в комикса, „ не са дело на човек ” и истинската регистрация на авторските права беше анулирана, заяви The Verge.

Експертите по авторско право цитират прецеденти, в които хора не съумяват да защитят текстове и песни, за които са кредитирани като създатели „ безчовечен духовни същества ” – сходно решение е взето, да вземем за пример, за селфи, направено от маймуна.

Комиксът „ Заря на зората ” на художничката Кристина Кащанова, основан благодарение на AI
(снимка: Kris Kashtanova)

Официалните лица изясняват, че авторството на Midjourney оказва се едвам след регистрацията на творбата – самата Кащанова разгласява информация за това в обществените мрежи, а името на AI ​​системата се появява единствено на корицата на комикса. Така удостоверението за авторско право е издадено въз основа на „ неточна и непълна информация ”, заради което се постанова да бъде анулирано.
още по темата
Кащанова, от своя страна, изрази разочарованието си от решението – съгласно нея творбата би трябвало да бъде предпазено с авторски права, в случай че не е основано напълно от AI.

Ведомството обаче не се съгласи с нейните изводи и също по този начин отхвърли изказванието, че авторските права могат да бъдат регистрирани въз основа на това, че изображенията, основани от AI, са били подложени на следваща човешка промяна. Тези редакции са или незначителни, или размерът им въобще не може да бъде открит въз основа на предоставена информация, считат специалистите.

„ Моите юристи преглеждат опциите ни да обяснят на Службата за авторско право по какъв начин обособените изображения, основани от Midjourney, са директен израз на моето изкуство и затова са обект на отбрана на авторските права ”, разяснява Кащанова.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР